Můj čas na kafíčko

Milán, fascinující město módy

Je vaším koníčkem nakupování? Zajímá vás móda? Pak budete v italském Miláně jako v Jiříkově vidění! V městě módy nosí i řidiči tramvaje značkové brýle. Množství butiků je nevídané. A koupíte tu úžasné oblečení za báječné ceny pro celou rodinu.

Severně od slavné milánské katedrály Duomo, kterou byste určitě měli navštívit najdete i ty nejslavnější módní obchod Quadrilatero,kde můžete vidět značky typu Armani, Gucci  nebo Prada. Modely tu vyjdou o dost levněji, než v Praze, ale chytří návštěvníci se tu pouze inspirují a následně vyrazí do blízkých ulic Via Torini a Corso Buenos Aires. Tady jsou obchody s konfekcí stejně elitních značek , ale skvěle se tam obléknete za nečekaně nízké ceny. A žádné falzifikáty, všechno je pravé! Nabídka je nepřeberná a tak je dobré mít pohodlnou obuv, protože takový „trek“ po obchodech odpovídá horské tůře.

milano1

Když peněženka nepláče

Znalci doporučují pozornosti např. obchod Andrea Morelli, kde se splaší srdce všech milovnic značkové obuvi a originálních kabelek, které tady lze koupit s mnoha slevami. Butik Penny Black se zase soustřeďuje na šaty, svetry, kalhoty i kabáty nadčasových střihů, ušitých z opravdu prvotřídních materiálů. Hned vedle katedrály Duomo stojí katedrála další, katedrála módy, obchodní dům La Rinascente, kde máte všechno na jednom místě. Kromě záplavy oděvů módních značek tu koupíte například designově vymazlené doplňky do domácnosti a dáte si tu skvělé jídlo. A italskou kávičku!

Gotická milánská katedrála Duomo patří ke stavbám, před kterými se vám zastaví dech.

Móda i Leonardo da Vinci

Jakmile si projdete ještě outlety neboli obchody s oděvy světových značek se staršími modely, které najdete na ulicích Via Monte Napoleone nebo Via Tazzoli, zatoužíte možná vidět i klasické památkové skvosty, vždyť Milán byl založen už před dvěma tisíci lety! Určitě byste měli vidět milánský hrad Castello Sforzesco, kde najdete několik muzeí, např. Muzeum antického umění. Červený renesanční kostel Santa Maria delle Grazie uvidíte slavnou Poslední večeři od geniálního Leonarda da Vinciho! Nejenom módou živ jest člověk, to si pamatujte, až potáhnete narvané kufry. Limit je 30 kg!

Slávu rodu Sforza už odvál čas, dnes si v Castello Sforzesco příjemně odpočinete.

Tajemství Poslední večeře

Nejdříve k tomu, proč je da Vinciho obraz přelomový. Uchvátil už jeho současníky na konci 15. století, protože dosud byla Poslední večeře ztvárňována jako stolování nehnutě, staticky sedících apoštolů, zatímco Leonardo namaloval ohnivě diskutující Kristovy věrné. Tedy věrné až na Jidáše, kterému došlo, že Ježíš ví o jeho zradě a bojácně se odtahuje. Postava po Kristově pravici je oficiálně jemu nejmilejší apoštol svatý Jan, ale ve známé Šifře mistra Leonarda bylo „odhaleno“, že da Vinci ve skutečnosti namaloval Máří Magdalénu, která byla Kristovou manželkou. Něco na tom je. Svatý Jan vypadá na obraze hodně žensky, něžný obličej, náznak ňader a oblečení vůči Ježíši zrcadlově obrácené – prorok má rudé roucho a modrý plášť, Jan přesně naopak. A Jan/Maří Magdaléna prý má s Ježíšem dvě děti. A kvůli tomu se v knížce a filmu Dana Browna vraždí jako o závod!

Renesanční kostel Santa Maria delle Grazie skrývá právě da Vinciho originál.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden