Můj kousek štěstí

Miloš Forman - Oscarový režisér miloval ženy a pohádky

Můj kousek štěstí

Všichni furt čekaj, že budu moudrej a hlubokomyslnej, zvlášť když mi hrozí nějaký kulatiny nebo čestná cena. Jako bych si na starý kolena nemohl popovídat jen tak. Říkal s oblibou.

Jako dítě přišel o rodiče. Ale pak už svět patřil jen jemu – Miloši Formanovi. Sirotkem být ale nemusel. Rodina mohla utéct před nacisty do Švédska. Otec však odmítl opustit vlast, když jí je nejhůř. Toto rozhodnutí bylo osudové.

Budoucí velký režisér zůstal sám. Je jedním z mála výjimečných režisérů, kteří uspěli za železnou oponou i v Hollywoodu. Vábení světa filmu podlehl už jako kluk. Než začala válka, viděl v rodné Čáslavi snad všechny němé grotesky, které se tenkrát objevily. A v nich Bustera Keatona (†71), Charlie Chaplina (†88).

Stal se sirotkem

Byl ještě malý, když si pro otce, středoškolského profesora Rudolfa Formana, přišlo gestapo. Ve vzpomínkách mu ale přesto zůstalo, jak

Zbývá vám 85% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden