Můj kousek štěstí

Miloš Kopecký - Vyhlášený proutník a vášnivý šachista

Publikum ho ctilo, vyhledávalo a bralo za záruku kvality, chrlil moudra jen tak mezi řečí a popularita jej provázela až do jeho smrti.Málokdo tušil, jak ve skutečnosti Miloš Kopecký trpí a že si chtěl sám mnohokrát sáhnout na život.

Lákalo ho „bahno velkoměsta“

Mírně nahrbený, na hlavě černý klobouk, výrazný ohnutý nos, jednostranně povytažené obočí, tázavý pohled a knírek – tak si nezaměnitelného herce pamatují diváci. Narodil se 22. srpna 1922 do zámožné rodiny, otec vlastnil kožešnictví, maminka byla původně modelkou a později pracovala v rodinné firmě. Herec se nikdy netajil tím, že ho škola nebavila a gymnázium opustil již v primě. Říkával, že ho vždy lákalo „bahno velkoměsta“ a večerní život, ke kterému patřilo i divadlo. Na prahu jeho dospělosti však přišla okupace. Maminku deportovali do Osvětimi a jemu hrozil pracovní tábor, kde také nakonec ve 22 letech skončil. On se po válce vrátil, maminka bohužel koncentrák nepřežila. A Kopecký nikdy neodpustil svému otci, že kvůli židovskému původu své ženy rodinu opustil a maminku tím de facto odsoudil k smrti.

Miloš Kopecky_CT_zabil jsem Einsteina panove

Národem milovaný doktor Štrosmajer Odstavec

Divadlo začal hrát za okupace v souboru Tvar, po válce v Divadle Větrník, později u E.F. Buriana, v Divadle ABC, v divadle v Karlíně a od roku 1965 v Divadla na Vinohradech. Hostoval v Semaforu, Na zábradlí i v Národním divadle. Za svůj život vytvořil řadu dramatických i komediálních rolí. Filmoví a televizní diváci si ho však pamatují především z oblíbených komedií: Zítra to roztočíme drahoušku, Já už budu hodný dědečku a především z role cholerického a okouzlujícího doktora Štrosmajera v Nemocnici na kraji města.

Milenky a 4 nebo 5 manželství

Slavný herec byl vyhlášený proutník. Oficiálně se uvádí, že byl čtyřikrát ženatý. On však tvrdil, že se oženil pětkrát. Poprvé si prý vzal vlastní sestřenici Evu Grimmovou, ale neexistují o tom žádné záznamy. První oficiální sňatek tedy uzavřel se svou hereckou kolegyní Stellou Zázvorkovou (†83). Manželství vydrželo jen rok. Měli spolu dceru Janu, která v 15 letech spáchala sebevraždu. Stella na Miloše nikdy nezapomněla a nikdy se už nevdala. Druhou ženou byla krásná řidička tramvaje Kateřina Soukupová, potřetí se oženil s tanečnicí z Alhambry Janou Lintenbergovou a jeho poslední, v pořadí čtvrtou ženou se stala tanečnice Jana Křečková. S tou zůstal nejdéle, celých 30 let. Narodila se jim dcera Barbora. Jana o životě s hercem mluví otevřeně v knize Můj život s Mildou. Popisuje komplikovaný a nelehký život s oblíbeným hercem. Věrným prý vydržel být jen krátkou dobu a brzy po svatbě se začal zajímat i o jiné ženy, navíc své nevěry nikdy neskrýval. Naopak, vodil se s mladými dívkami hrdě a středem ulice. Mezi mnohými milenkami vyčnívala zejména hlasatelka Anna Wetlinská a jejich vztah byl v 80. letech veřejným tajemstvím. Přes to zůstala Jana Kopecká klidná:„Milda mi říkal, abych se nebála, že mě nikdy neopustí“. A svůj slib opravdu splnil. S Kopeckou zůstali až do jeho smrti v únoru 1996.

Katerina-Soukupova_Kopecky_Archív Miloše Kopeckého

Na sebevraždu byl srab

Herec trpěl řadou vážných nemocí. Ale jednu považoval i on sám za nejhorší. Jen málokdo tušil, že se v tom vtipném, sarkastickém a inteligentním glosátorovi skrývá velmi soužená duše. Trpěl těžkými maniodepresivními stavy, potýkal se obrovskými propady psychiky, ochromující pasivitou a neschopností jakékoli akce.Přesto hrál a natáčel. Jen těžko si lze představit, kolik ho to muselo stát sil. Kolegové v divadle prý poznali, že je mu zle, divák v hledišti ale nikdy.  V nejhorším stádiu nemoci ležel celé dny na posteli. Herec nedokázal spát, jíst, hýbat se. Dokonce chtěl spáchat sebevraždu. Podle svých vlastních slov byl však na dobrovolný odchod z tohoto světa, příliš velký srab. Naštěstí pro své blízké i milující fanoušky.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden