Moje šťastná hvězda

Mlsat se dá i bez lepku!

Snadná dieta

Poslední dobou prudce stoupá počet lidí s celiakií – geneticky podmíněným onemocněním, při kterém tělo nepřiměřeně reaguje na lepek. Kvůli tomu se ale nemusíte vzdávat svých oblíbených pochoutek.

Lepek (gluten) je bílkovina, která se vyskytuje v mnoha druzích obilnin (např. pšenice, ječmen, oves, žito, špalda) a tím pádem i v řadě oblíbených potravin, na kterých si lidé rádi smlsnou. Patří sem především rohlíky, housky, bagety, chleba, sladké pečivo (koblihy, šátečky, koláče, bábovky, croissanty), perníky či různé sušenky. Lepek obsahují těstoviny, palačinky, lívance, ale také čokoláda, nugát, džemy a marmelády, želatinové bonbony, zmrzlina, některé mléčné pochoutky, snídaňové cereálie, hořčice, kečup, uzeniny (od párků až po salámy), sójová a tatarská omáčka, dresinky, bujony a řada dalších potravin.

Co znamená škrtnutý klásek?

A co se dá naopak konzumovat bez obav? Veškeré ovoce a zelenina, rýže, kukuřice, pohanka, amarant, proso, luštěniny (čočka, fazole, hrách, sója), maso a ryby. A samozřejmě speciální bezlepkové potraviny. Pokaždé si pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy zmíněno jeho přesné složení (zdroje lepku se přidávají do potravin jako separační a zahušťovací prostředek). Bezlepkové výrobky bezpečně poznáte podle symbolu přeškrtnutého klásku.

Víte, že přispívá i pojišťovna?

Je pravda, že bezlepkový chléb nebo kobliha vyjde podstatně dráž než běžné pečivo. Nabízí se ale snadné řešení: upečte si vlastní. Na trhu je dnes k dostání poměrně pestrá nabídka bezlepkových mouk (pacientům s celiakií zdravotní pojišťovna dokonce částečně hradí náklady na nákup některých druhů mouky a bezlepkových výrobků). Na obalu je vždy uvedeno, k čemu je daná mouka vhodná. Řiďte se tímto doporučením a výsledek bude perfektní.

Upečte si koláče i dorty

Mouka CH (Mix B) je výborná na pečení světlého chleba a pečiva a hodí se i na kynuté koláče, langoše, lokše, pirohy, pagáčky, šišky. Některé chlebové mouky obsahují kmín. Pokud tedy chcete vyrábět sladké pečivo, mouku předem prosejte. Mouka UNI (Mix Patisserie) je univerzální bezlepková mouka, kterou můžete použít třeba na dorty, ovocné koláče, moučníky z piškotového těsta nebo chutné linecké cukroví.  Další univerzální bezlepkovou směsí je mouka Farina, ze které se dají připravit výtečné palačinky, lívance, bramborové knedlíky plněné ovocem, šišky, pirohy apod. Mouka PK se hodí na přípravu jemného pečiva (rolády, křehké dezerty, cukroví). Mandlová mouka slouží k výrobě dortových korpusů a dá se použít i do koláčů z křehkého těsta.

I takové lákavé dobroty můžete mít

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden