Moje sladké tajemství

Množte oblíbené květiny a keře

Mnoho druhů rostlin můžeme množit řízkováním a vlastně i roubování ovocných dřevin je svým způsobem využití řízku mateřské rostliny, který si nese její genetické vlastnosti. Jak správně řízkovat, čemu se vyhnout a jaké rostliny jsou pro tuto metodu vhodné?

Vprůběhu léta je možné namnožit si oblíbené dřeviny ze zelených vrcholových řízků. Ty právě v tomto období poskytují pro množení dostatečný materiál. Tímto způsobem je možné získat dostatek materiálu pro budoucí výsadbu živých plotů.

Tentokrát si proto povíme, ze kterých druhů dřevin je můžeme získat, jak by měly řízky vypadat a jakým způsobem je upravit pro zakořeňování. Právě předjaří je ideálním obdobím pro řízkování mnoha druhů rostlin, a nejen těch pokojových.

U řízkování jde v principu o to, že z kousku výhonu rostliny, jehož odebrání rostlině neuškodí, vyroste nová rostlina se stejným genetickým materiálem, jaký měla rostlina mateřská. Využít přitom můžeme i výhony z řezu. Řízkování je vegetativním způsobem rozmnožování rostlin, tedy nepohlavním.

Jak správně řízkovat?

✓ Ideální je odebírat řízky z vrcholu rostliny. Odebíráme řízky se třemi až čtyřmi listy těsně nad pupenem anebo v paždí listu. Nesmíme zapomenout, že rostlina se na místě řezu často rozvětví. Můžeme též u některých druhů odlomit boční výhon, který pak použijeme celý, pouze seřízneme (zkrátíme) jeho patku.

✓ K řezu používáme zásadně čistý, ostrý nůž, případně žiletku. Tupé nástroje pohmoždí pletiva řízku a ten bude špatně nasávat vodu. Šance na uchycení řízku a vytvoření kořenové soustavy se tak snižuje.

✓ Po odebrání řízku vždy odstraníme jeho spodní listy, jelikož ve vodě či substrátu by měl stát pouze holý stonek.

✓ Podpora růstu kořenů – abychom podpořili růst kořenů, můžeme několikrát natrhnout kůru u spodní části řízku a řízek ponořit do hloubky 2 cm do růstového stimulátoru.

✓ Příprava vhodného záhonu – abychom byli při pěstování nových rostlin z řízků co nejúspěšnější, musíme si připravit vhodným způsobem i záhon na řízkovance.

Řízkování v létě

✓ Od května do července

Forsytie, lidově zlatice, dále ibišek a zimolez jsou dřeviny, jejich řízky je ideální připravovat v období od konce května do července.

✓ Přelom června a července

V tomto období je připraveno k řízkování pravděpodobně nejvíce dřevin: mochna, čilimník, růže, jasmín, pustoryl, magnolie, vajgélie, kalina, halézie, skalník, podražec, opletka, vilín, kdoulovec a také rododendron.

✓ Červenec

V červenci řízkujeme trpasličí mandloň, vistárii, bobkovišeň, čilimník a čimišník.

✓ Srpen

Enkianthus, Erica Carnea, Clethra, Genista, ožanka se na řízky řežou právě v srpnu.

Jak by měly řízky vypadat?

Pokud je to alespoň trochu možné, stříháme řízky dopoledne. Na řízky se lépe hodí slabé postranní výhony, které lze odtrhnout z rostlin i s jazýčkem. K množitelským účelům postačí řízky délky 5 až 8 cm.

Ze spodní třetiny z řízku oddělíme listy. Hladce odstřihneme výhon a to těsně pod 4. až 6. květním pupenem. Má-li řízek po odtržení příliš dlouhý jazýček, zkrátíme ho. Ponecháme pouze jeden až dva páry listů anebo 3 až 4 jednotlivé listy.

Řízkování má mnoho výhod

✓ Množení pomocí řízků je velmi jednoduché a nepotřebujeme při něm žádné množírenské zařízení.

✓ Je rychlé, v krátké době získáme mnoho nových sazenic.

✓ Je levné, potřebujeme k němu jen ostrý nůž, stimulátor kořenění a trochu lihu.

Množení okrasných dřevin

Panuje předsudek, že řízkování je metoda složitá, určená pouze pro velká zahradnictví, a bez skleníku ji nelze použít. Opak je pravda, levné množení řízky zvládne každý. Pro začátek bude vhodné zkusit snadno množitelné druhy, jako jsou například ptačí zob, tavolník, skalník, vrba, svída, růže a podobně.

Dřeviny množíme polodřevitými řízky získanými z mladých (letošních) větviček, které již začínají dřevnatět. Optimální doba je červenec až začátek srpna. Řízky upravujeme řezem stejně jako v případě drobného ovoce, do sadbovačů je vysazujeme mírně šikmo až po horní očko a opět je zakryjeme fólií.

Do volné půdy pak řízky vysazujeme až příští rok. Přes zimu mohou nádoby zůstat venku zapuštěné v zemi, nebo je přeneseme do sklepa. A co třeba bylinky? Bylinnými řízky si můžeme snadno jednoduše namnožit drobné ovoce jako rybíz, angrešt i jostu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden