Můj kousek štěstí

Modré světýlko ukázalo poklad

Magická noc odkryla zakopanou truhlu u hřbitova. Čekalo nás ale děsivé setkání s jejím strážcem? Zachránila nás čistá duše?

Které dítě není posedlé hledáním pokladů? Většinou z toho naštěstí vyroste. Mému manželovi to ale bohužel vydrželo. Nikdy nepřestal věřit, že nějaký najde. A tak kromě starých domů a podzemních chodeb, měl spadeno na tři zříceniny, co v okolí byly. Jednou přiběhl za Svatojánské noci domů, že uviděl na rozcestí pod hřbitovem světýlko. A chtěl si vytáhnout z postýlky naši dceru, aby poklad vyzvedla, protože to může pouze nevinná duše.

Rituál s dcerou nevyšel

Nakonec mě přesvědčil. Neochotně jsem Vendulku probudila, oblékla a tajně, aby nás sousedé neviděli, jsme vyrazili na místo. Světýlko tam skutečně bylo. Poskakovalo v blízkosti stromu, který byl v okolí populární díky svému oběšenci. Pod stromem ležel mohutný kámen, o kterém byl manžel skálopevně přesvědčený, že poklad bude zakopaný právě tam. Modré světélko kmitalo kolem balvanu.

Oběšenec se nechtěl dělit

Manžel začal rýt a dloubat kolem kamenu tak dlouho, až si udělal puchýř. Nakonec ale přece jen narazil na cosi tvrdého. Konečně! Zaradoval se! Strhl k aktivitě i mě a naši osmiletou dceru. Rukama jsme hrabali a představovali si, co v ní asi bude. Byli jsme natolik zabráni do práce, že jsme přestali vnímat čas a okolí. Truhla byla těžká, nechtěla se hnout, ať jsme se snažili sebevíc. Budeme ji muset rozbít! Rozhodl muž, a já nadšeně souhlasila. Býval by to udělal, kdyby se nám nad hlavou neozval chraplavý mužský hlas. „Táhněte!“

Pod podlahou čekala odměna

Manžel popadl dceru, já rýč a upalovali jsme, co nám nohy stačily. Ohlédnout jsme si netroufli a zastavili se až doma. Zda to byl skutečně oběšenec, nebo si z nás udělal legraci nějaký kolemjdoucí, nevíme. Ráno nebylo po jámě a truhle ani památky. Jámu kdosi zaházel a truhla zmizela. Je ale pravdou, že se manželovi nakonec přece jen najít poklad poštěstilo. Na naší půdě pod podlahou si někdo z našich předků ukryl starožitný servis. Už mnoho let kraluje v našem obývacím pokoji. Manžel je na něj moc hrdý. Vášnivá touha po pokladech ho tím ale rozhodně nepustila.

Jarmila V. (63), Čáslav.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden