Moje chvilka pohody

Moji synové nic nedokázali, jen bojují o můj byt

Bydlím na ústeckém sídlišti v paneláku. Adresa nijak prestižní. Přesto je o můj třípokojový byt velký zájem.

Moji dva synové byli hodné děti. Ale jen do puberty. Měli mezi sebou šestiletý věkový rozdíl a nikdy se spolu moc nesžili. Starší Michal se v patnácti chytil sídlištní party a nebylo to s ním jednoduché. Chyběl mu táta a jeho pevná ruka.

Opustil nás v jeho sedmi letech hned potom, co se narodil mladší Marek. Michal měl problém se kvůli dvojce z chování dostat na střední školu. Učení mu ale dvakrát moc nešlo, tak jsem byla ráda, že ho vzali na učiliště s oborem zedník.

Doufala jsem, že díky změně prostředí a novým spolužákům by se mohl uklidnit a přestat lajdat s kamarády ze sídliště. Třeba najde nové a lepší přátele v nové škole. Ale opak byl pravdou.

Šel sedět

Největším problémem byly experimenty s drogami. Tři roky na škole jsem s ním nějak přetrpěla, pak ale začal kvůli drogám i krást a byl odsouzen k trestu vězení na dva roky nepodmíněně. Nastoupil k výkonu trestu, když mu bylo devatenáct.

Po dvou letech se vrátil a Markovi bylo už patnáct. Zvykl si na to, že má pokoj pro sebe a byl vlastně rád, že problémový bratr nebyl doma. Michal se domů těšil a vypadalo to, že ve vězení si uvědomil, jaké udělal chyby.

Byl jako vyměněný a takový zklidněný. Jenže mu to dlouho nevydrželo. Jen co potkal staré známé, byl to brzy zase ten starý Michal. Drogám neodolal a kolotoč krádeží se začal znovu točit.

Chodil za školu, nic jsem netušila

Neuběhlo ani půl roku a Michal seděl znovu. Marek byl zase spokojený, že si hospodaří ve svém pokoji. Ani s ním jsem to neměla jednoduché. Koupil si za ušetřené peníze s mým přispěním svůj počítač a hrál na něm hry.

Vodil si domů kamarády a hráli společně. Byli jako posedlí. Dokázali civět do monitoru a střílet se celou noc. Občas se stalo, že Marek zameškal školu. To jsem ale netušila, že chodí za školu pravidelně. Kvůli tomu ho nakonec vyhodili.

Díky bohu, že aspoň s dvouletým zpožděním jinou školu dokončil, dostal výuční list a stal se automechanikem.

Něco bylo moc špatně

V jednadvaceti si Marek našel práci a dívku a odstěhoval se za ní do bytu. K mé radosti neměl tolik času na počítač a věnoval se dívce. Věnoval se jí ale tolik, že se jim brzy narodilo miminko.

Bála jsem se, jak se k tomu Marek se stejně starou novopečenou maminkou Šárkou postaví a jací budou rodiče, ale malou Sofinku jsem si okamžitě zamilovala. Markovo počáteční otcovské nadšení a láska se pomalu vytrácely.

Šárka si stěžovala, že s nimi Marek netráví čas a většinu dne prosedí u počítače. Kvůli tomu dostal v práci výpověď a neměl peníze pro rodinu. V každém dalším zaměstnání nevydržel déle než zkušební dobu, pak byl propuštěn.

Důvodem byla vždy velmi nepravidelná docházka a nezodpovědnost. Když byly Sofince čtyři roky, Šárce došla trpělivost a Marka z bytu vyhodila. Vrátil se ke mně domů a choval se, jako by mu bylo pořád šestnáct. Hrál na počítači a byl doma na podpoře.

Už jsem jeho plánům nevěřila

To se ale vrátil zase Michal z vězení. Opět uvědomělý, polepšený a s velkolepými plány. Už jsem mu moc nevěřila, ale docela dlouho mu vydrželo slušné chování, zaměstnání a odhodlání.

Doma to bylo ovšem peklo. Kluci si vyčítali všechny své prohry a nedostatky, došlo i na pěsti a v jednom bytě prostě fungovat nemohli. Marek sebral sílu, našel si novou práci a šel k Šárce žádat o odpuštění a druhou šanci.

Zůstala jsem tedy doma s Michalem. Překvapil mě. Druhý a delší pobyt ve vězení ho opravdu změnil. Do cely se nechtěl už nikdy vrátit. Pracoval, našel si Táňu, vzal si ji a já byla konečně šťastná máma. Přeci jenom se v mých klucích něco zlomilo.

Začali se nenávidět

Michal s Táňou teď bydlí u mě. Než se jim narodil Kubík, byl doma relativně klid. Pak ale začala válka. Marek běsní, že se mu bratr usadil v pokoji, ze kterého ho vlastně vyhnal. Bojí se, že už Michala s Táňou a Kubíkem nevyštípe a že přijde o svou část bytu, která mu náleží.

Chodí nám vyhrožovat a mě začal nenávidět, že upřednostňuji Michala. Sami se nedokážou zaopatřit a nic nedokázali. Pořád jsem naživu a doufám, že ještě dlouho budu a oni se už teď nenávidí kvůli dědictví.

Jaroslava J. (58), Ústí nad Labem

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden