Moje šťastná hvězda

Mrkvička byl průšvihář s velkým srdcem, který se ničeho nebál

Moje šťastná hvězda

Vždycky žil tak trochu na hraně, ale pak přišla nečekaná záchrana, takže se nemusel vzdát milované profese. Hrál až skoro do konce svého života.

Život Ladislava Mrkvičky (†81) připomínal houpačku. Vždycky se ale dokázal vyšvihnout nahoru a s odstupem let se uměl všem svým průšvihům smát.

Tatínek Ladislava Mrkvičky (†81) pracoval jako kontrolor v letňanské Avii, která tenkrát vyráběla letadla, a celá rodina bydlela na nedalekém Proseku. Úředně to sice byla Praha, ale těsně před válkou tam vše připomínalo spíš vesnici, kde se filmy promítaly v místní sokolovně a fungoval tu ochotnický spolek.

Tak se budoucí herec dostal poprvé do kontaktu s kumštem a herectví ho lákalo natolik, že se rozhodl pro studium na DAMU. Jeho první pokusy byly neúspěšné, ale pak se konečně na vysněnou školu dostal. S třídním profesorem Milošem Nedbalem (†76) si ale dvakrát nesedl, nicméně spolužáky měl přímo hvězdné – třeba

Zbývá vám 90% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden