Můj čas na kafíčko

Mrkvová polévka s fetou a quinoou

Tato polévka vás překvapí zajímavou chutí, kdy si na své přijdou i labužníci, neboť má jemně pikantní nádech. Podávejte k ní plochý libanonský chléb nebo dokřupava opečený chléb pita pokapaný olivovým olejem.

Ingredience: 8 porcí

● 2 lžíce rostlinného oleje
● 1 na plátky nakrájená cibule
● 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
● 1,2 kg nahrubo nastrouhané mrkve
● 2 lžičky římského kmínu
● 2 lžičky mleté zauzené papriky
● 2 citrony

● 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
● sůl
● 100 g quinoy
● 300 g nahrubo rozdrobeného feta sýru
● 1 lžíce sherry octa
● 1 hrst nahrubo nasekané máty
● 1 hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
● libanonský arabský chléb

Postup:

V hrnci na rozehřátém oleji opékejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přidejte dále nahrubo nastrouhanou mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut. Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu.

Ztlumte a vařte přibližně 10 minut, aby se chutě náležitě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka, což vám bude trvat zhruba 10–12 minut. Slijte a odložte stranou. Polévku stáhněte ze sporáku, přidejte citronovou šťávu a polovinu fety.

Myslete ale na to, že feta sama o sobě je hodně slaná, takže s ní nakládejte opatrně. Vše rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a lahůdku podávejte pokud možno ještě horkou spolu s libanonským chlebem.

Příprava: 60 min
Cena za porci: 15 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden