Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem

Dýně je nositelem chuti – sama žádnou nemá. Proto záleží na ostatních ingrediencích. Zázvor s mrkví jí dodá výtečnou, lehce pikantní a nasládlou chuť.

Suroviny na 4 porce:

1 cibule

1–2 lžíce čerstvého zázvoru

250 g dýně

2 řapíky celeru

250 g mrkve

1 šálek červené čočky

3 snítky čerstvého tymiánu

3 stroužky česneku

drcený kmín

mletý černý pepř

sůl

2 lžíce polévkové kořenící směsi

0,75–1 l zeleninového vývaru

olej

Postup:

Dýni oloupeme a s mrkví nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky, cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Červenou čočku uvaříme a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a celer.

Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí. Za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka. Pak odstraníme snítky tymiánu a ponorným mixerem rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila, ale několik kousků zůstalo v celku.

Polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Mrkvovo-dýňovou polévku se zázvorem podáváme s čerstvým pečivem.

Příprava: 45 minut

reklama
reklama

Komentáře