Můj čas na kafíčko

Můj problém měl nakonec řešení navíc!

Snaha odnaučit se kouřit přinesla příjemný bonus.

Dlouhá léta jsem se nemohla zbavit jednoho zlozvyku. Škodil mi na zdraví. Potom mi ale nepřímo přinesl i hezkou životní změnu.

Kouřit jsem začala ve druhém ročníku gymnázia. Důvod byl zřejmý: stejně jako další moji spolužáci jsem si chtěla připadat dospělá. Když jsme tajně chodili s cigaretou do parku, cítili jsme se důležití. Postupem času jsem se ale stala na nikotinu závislá.

Přišla jsem o nadějnou známost

Jak šly roky, tak se moje závislost zvyšovala. Nebylo neobvyklé, když jsem „zvládla“ dvě krabičky cigaret denně. Utrácela jsem za tabák spoustu peněz. Měla jsem štěstí na partnery, včetně mého manžela, všichni to byli kuřáci.

Dnes si ale uvědomuji, že to tak muselo být – nekuřáci o mě prostě neměli zájem. Po rozvodu jsem pak zjišťovala, že je těžké sehnat někoho, kdo by navázal pouto s takto závislou kuřačkou. Vztah k cigaretám jsem začala měnit, když jsem poznala muže, kterému moje závislost vadila.

Bezvadně jsme si rozuměli skoro ve všem, ale přes ten nikotin se nedokázal přenést. Bolelo mě, když nadějně rozvíjející vztah ztroskotal právě na kouření.

Pár týdnů po rozchodu jsem byla na pracovním pohovoru, kde se mě přímo zeptali, zda jsem kuřačka. A když jsem přiznala, že ano, místo jsem nedostala. Tehdy jsem se rozhodla, že se svou závislostí skončím.

Řešil podobnou situaci!

Začala jsem se snižováním počtu vykouřených cigaret. Ten sice klesl na deset, ale to bylo pořád ještě daleko od nuly. Jednoho dne jsem se naštvala a poloprázdnou krabičku zamkla v zásuvce stolu v práci.  Dva dny jsem se jí ani nedotkla, jenže pak všechny ty cigarety vykouřila jednu po druhé.

Vystrašilo mě to, a proto jsem se cestou z práce zastavila v lékárně, abych si koupila nějaké náplasti nebo žvýkačky. Ve frontě přede mnou byl sympatický muž zhruba mého věku. Jakmile přišel k pultu, chtěl totéž.

Začala jsem se smát a společně jsme s lékárníkem konzultovali, co by pro nás bylo nejlepší. S tím sympaťákem jsme se dali do řeči i po opuštění lékárny. Našla jsem v něm nejen partnera, se kterým se vzájemně podporujeme, ale i novou lásku. A tak mě ironií osudu moje dlouholetá závislost vlastně přinesla štěstí ve vztazích!

Zdena L. (54), Brno

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden