Musaka s bulgurem

Bulgur v musace nahrazuje mleté maso.

Ingredience:


  • 3 lilky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 šálky nasekané cibule

  • 4 prolisované stroužky česneku

  • 250 g bulguru

  • 1/4 lžičky mletého nového koření

  • 1/4 lžičky mleté skořice

  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku

  • 500 ml zeleninového vývaru z kostky Biolinie

  • 2 lžičky čerstvého nasekaného oregana

  • 1 plechovka sekaných rajčat


Bešamel:

  • 1 lžíce másla

  • 2 lžíce pšeničné mouky

  • 1 šálek mléka

  • 1 vejce

  • strouhaný parmazán

  • sůl


Postup:

  • Na plech poklademe kolečka lilku. Pokapeme je olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C z každé strany dozlatova.

  • Na pánvi mezitím zpěníme na oleji cibulku s prolisovaným česnekem a 5 minut promícháváme.

  • Přidáme nevařený bulgur a dalších 5 minut promícháváme na mírném ohni, pak přidáme mleté koření, sekaná rajčata, sůl a promícháme. Pak přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut.

  • Připravíme si bešamel. V kastrole rozpustíme máslo a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku. Dále přidáme mléko a vaříme asi 5 minut, dokud nevznikne jemný krém. Dochutíme solí a parmazánem. Odstavíme a přidáme rozšlehané vejce. Vše opět dobře promícháme. Polovinu lilku poklademe na dno zapékací nádoby, pak naneseme směs bulguru a na ni zbytek lilku. Ten přelijeme bešamelem a dáme péct asi 40 min na 180 °C.


reklama
reklama

Komentáře