Můj kousek štěstí

Může být káva lék?

Káva je po mnoho staletí známým a oblíbeným nápojem. Škodí tělu opravdu tak, jak se o ní hovoří? Nebo může posloužit i jako prevence proti některým nemocem?

Káva se stala symbolem ranního probuzení nebo odpočinku během dne. Milovníci tohoto černého nápoje alespoň jednou denně zatouží po chvilce klidu s hrnkem aromatické kávy v ruce. Tento rituál je oblíbený po celém světě. Ne všichni, kteří kávě holdují, ale tuší, že káva není výjimečná pouze svou chutí, ale také účinky, jimiž působí na lidský organismus.

Pomluvy kolem kávy

Tvrzení, že káva zvyšuje krevní tlak, je pouhým mýtem, který se traduje desítky let. Vědci přišli s výsledky nových testů, které jsou velmi překvapivé. Jednou z nejzajímavějších a nejpřínosnějších vlastností kávy je vysoký obsah antioxidantů. Káva má čtyřikrát více antioxidantů než zelený čaj, který je pro tuto vlastnost často vyzdvihován. Antioxidanty v našem těle neutralizují volné radikály, které útočí na DNA a ničí ji. Poškození DNA vede k předčasnému stárnutí, degenerativním poruchám mozku nebo úpadku nervového a imunitního systému.

Prevence proti Alzheimerově chorobě

Několik šálků kávy denně vás podle vědců ochrání před Alzheimerovou chorobou. Nemůže ale velké množství kávy zanechat na konzumentovi neblahé zdravotní následky? Podle lékařů by ani šest šálků kávy denně nemělo u zdravého jedince vyvolat jakékoliv srdeční nebo zažívací potíže. Velká konzumace kávy však není doporučována ženám po menopauze, kterým kvůli nedostatku vápníku v potravě hrozí řídnutí kostí. Káva je totiž nápojem močopudným a může zhoršit hospodaření těla s vápníkem.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden