Můj kousek štěstí

Muže v důchodu musíte zabavit, jinak se upije

Pochopila jsem to už u svého tchána. Byl to chlap plný života, jak ale přestal pracovat, scházel nám před očima. A do toho začal pít...

Když jsme se s manželem brali, byl jeho táta úžasný chlap. Kromě práce měl spoustu koníčků a pořád něco kutil kolem domu. Jednou jsme ale byli u manželových rodičů, a já si všimla, že je tchán nezvykle nemluvný. „Nabídli mi předčasný důchod nebo rekvalifikaci.“ Snažila jsem se ho přesvědčit, že na učení není nikdy pozdě.

Špatní kamarádi

Tchán opravdu nastoupil do rekvalifikačního kurzu, a udělal ho, ale místo, kam nastoupil, ho nebavilo. Stále častěji se v místní hospůdce scházel s bývalými kolegy, kteří se rozhodli jít do důchodu. A právě oni ho přesvědčili, aby tu práci nakonec vzdal.

Pustil se do oprav domu, více času věnoval vnoučatům, jenže trávil i víc času v hospodě s kamarády. Netrvalo dlouho a začal ve všem polevovat. Zato u půllitru byl čím dál častěji. Při našich návštěvách byl často ospalý, když něco vyprávěl, opakoval se a občas říkal nesmysly.

Tchyně se ho snažila přesvědčit, že by neměl tolik pít. Tchán se ale prostě necítí v důchodu dobře a hospoda pro něj byla únik. Tak tomu bylo tři roky, až ho jednoho dne odvezla záchranka.

Dostal strach

Tchán prodělal záchvat epilepsie, který byl vyvolán alkoholem. Ta lékařská zpráva s tchánem pěkně zacvičila. Strach udělal své. Najednou se sklenice nedotkl. A pak byl náš děda zase bystřejší a víc se zajímal, co se kolem něj děje. Našel si dokonce přivýdělek a povinnost a režim mu vrátily zase chuť do života.

Naše děti se zase těšily na návštěvy u dědy a u babičky. Pokud jde o chození do hospody, tchán s ním úplně neskončil, konec konců, má tam dost kamarádů. Ale dá si jedno pivečko a pak už jen nějakou tu malinovku. Musela to pro něj být krutá lekce, ale ta zkušenost mu prospěla.

Ludmila (52), Prachatice

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden