Můj kousek štěstí

Muzea zahřejí vaši duši

Už nevíte, kam se v tento zimní čas vrtnout? Co takhle navštívit nějaké muzeum?

Odhalí kouzlo dávných časů, zavedou vás do dob našich babiček a pomohou zapomenout na každodenní starosti. Je jich všude kolem mnoho, jen se rozhlédnout a vybrat si to, které vás láká!

Porcelán a svět loutek

Holky z porcelánu! Je toto váš oblíbený film? Pak musíte určitě navštívit zámek Klášterec nad Ohří na rozhraní Ústeckého a Karlovarského kraje.

Místní muzeum porcelánu vás nadchne. Je největším v Evropě. Návštěvníci se tu mohou seznámit s tvorbou nejen našich předních porcelánek, ale také se skvosty porcelánu z Orientu.

Najdete tu i zajímavé expozice pro děti. Sklepní prostory kláštereckého zámku lákají k návštěvám rodiny s dětmi a milovníky pohádek. Objevíte tu postavičky Vítězslavy Klimtové a loutky rodiny Matěje Kopeckého.

Pokud toužíte po světě loutek, zajeďte si ještě dále na západ – do Plzně! Na plzeňském náměstí se nachází původní měšťanský dům, ve kterém sídlí muzeum loutek. Příběh, který muzeum vypráví, začíná již na počátku 19. století, kdy se zdejší obyvatelé mohli těšit z divadelních představení kočovných lidových loutkářů.

Kde najdete světový unikát?

Na Moravě najdete mnoho zajímavých muzeí, pokud budete ale chtít vidět nějaký světový unikát, musíte se vydat do Olomouckého kraje, konkrétně do Čech pod Kosířem. Ve zdejším muzeu historických kočárů vás čeká největší smuteční kočár světa.

Je to skvost z dílny plzeňského stavitele kočárů Brožíka, který dodával kočáry na královské dvory i perskému šáhovi. Ale i další kočáry v tomto muzeu stojí za vidění a obdiv. Pokud toužíte udělat radost dětem, zamiřte do Jeseníků. Pradědovo dětské muzeum v Bludově je otevřeno celoročně.

Hlavní část expozic představuje vesnice Pradědovo s dřevěnými domečky, v nichž se ukrývá hokynářství a hostinec. Pokud ovšem toužíte po klasice, zamiřte do Olomouce. Tam vás určitě místní Muzeum umění Olomouc nezklame.

Ráj dýmek a harmonik

Muzeum dýmek v Proseči sídlí ve starém roubeném domku na náměstí. Tady uvidíte velké množství exponátů a dozvíte se mnoho zajímavosti o výrobě dýmek a historii tohoto řemesla, které je pro tento kraj typické. Proseč byla v minulosti centrem dýmkařství v Čechách, za první republiky se tu nacházelo 16 výroben dýmek.

Součástí muzea je i expozice historie Prosečska, také dobového oblečení, nádobí, keramiky, skla a nábytku. Zajímavé je také Muzeum harmonik v Litovli, sbírka obsahuje více než 330 nástrojů. Uvidíte tu i atypicky vyrobené nástroje nebo tahací harmoniky starší 150 let.

Litovelská sbírka je největší svého druhu ve střední Evropě. A v tomto kraji nesmíme zapomenout též na oblíbené Muzeum starožitných kočárků a panenek v Náchodě. I tady najdete jedinečné exempláře.

První kostka cukru

V jižních Čechách naleznete expozici cukrovarnictví v Dačicích. Každý asi ví, že právě zde se vyrobila první kostka cukru. Můžete tu ale vidět i další zajímavosti.

Muzeum se nachází v dačickém zámku. Nabízí prohlídku stálých expozic a během roku i několika krátkodobých výstav. Zajímavý je též Dům gobelínů v nedalekém Jindřichově Hradci.

Navazuje na více než stoletou tradici jindřichohradeckých textilních dílen. Tady se můžete seznámit s historií tkalcovství a zvídaví návštěvníci mají možnost sami si na tkalcovském stavu prověřit svoji zručnost.

Dobrým tipem na výlet bude i malá vesnička u Soběslavi, která se nazývá Záluží. Najdete tu obnovenou blatskou kovárnu s unikátní černou kuchyní a expozici loutek. Nachází se zde expozice a výroba loutek, betlémů. A můžete se zde i občerstvit.

Fantazie a nočníky

V Praze najdete zajímavých muzeí mnoho, na jejich návštěvu vám nestačí ani celý víkend. Mezi nejpopulárnější patří Muzeum fantastických iluzí, kde příjemně zabloudíte ve světě optických klamů a triků, za kterými najdete známého kouzelníka Pavla Kožíška.

Vyzkoušíte si tu kouzelnou židli nebo magickou místnost, kde vás slavný alchymista Edward Kelley kouzlem uvězní ve své středověké laboratoři. Toto muzeum najdete v centru Prahy.

K unikátním zážitkům ovšem patří i Muzeum historických nočníků v Modřanech, kde najdete například nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparta či čínského císaře Čchi-Lunga, najdete tu i svatební francouzské nočníky. A pokud milujete historické hračky, můžete se jimi kochat v kouzelném prostředí zámku v Benátkách nad Jizerou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden