Můj kousek štěstí

Mykóza – estetický problém, nebo zdravotní riziko?

Kožní či nehtovou mykózu se nevyplatí podceňovat. Některou její formou trpí téměř každý druhý Čech, přitom jde o velmi nepříjemné onemocnění. 

Najednou si všimnete, že se vytratil lesk nehtů, mění barvu, štěpí se a lámou, svědí vás pokožka, odlupuje se kůže mezi prsty... To jsou typické příznaky mykózy. A to je zdravotní problém, který rozhodně stojí za pozornost. A netýká se jen nohou, objevit se může i na jiných místech na těle bez ohledu na to, jak dbáte na hygienu.

Hlavní je začít léčbu včas

Nejenže napadená kůže a nehty vypadají nevábně, ale sami se stáváte šiřitelem mykózy. Pokud už se tedy příznaky objeví, zakročte hned. I tak musíte počítat s tím, že půjde o běh na dlouhou trat. V počátečních stadiích zaberou masti nebo roztoky určené na plísňová onemocnění, například Exoderil. Je ale potřeba s léčením pokračovat ještě několik týdnů po vymizení příznaků. Mezi původce kožních a nehtových mykóz se řadí houby, které velmi často komplikuje bakteriální a kvasinková infekce a při nedostatečně dlouhé léčbě mohou jen zůstat skryté a později se zase aktivují. Když mykóza zasáhne více než 25 % nehtu, léčba volně prodejnými přípravky už nemusí být úspěšná, a navíc se může rozšířit i do dalších částí těla.

Poraďte se v lékárně

Když se příznaky plísňového onemocnění objeví, je dobré zajít se poradit do lékárny a řešit situaci přípravky dostupnými ve volném prodeji. Chtějte takové, které působí nejen proti plísním, ale zároveň mají antibakteriální a protizánětlivý účinek a jsou schopné původce nemoci zahubit, a tím zabránit opětovnému návratu infekce. Pokud si nejste jistí, zda jde opravdu o mykózu, odpověď vám dá dermatolog. Velmi nebezpečná je pro lidi trpící cukrovkou, oslabenou imunitou nebo s poruchami prokrvení dolních končetin. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden