Můj kousek štěstí

Na co má onemocnění Covid-19 vliv?

S nákazou koronavirem se někdo vypořádá lehce, jiného naopak skolí.


Proč se příznaky tak liší?


Příznaky onemocnění Covid-19 jsou rozmanité – někdo má silné bolesti hlavy, jiný zánět srdečního svalu, další vysoké horečky atd. Záleží na tom, kudy se virus do těla dostane. Nejčastěji to bývá horními dýchacími cestami, odtud se dostane do plic, kde může vyvolat zánět a dýchací obtíže. Někdy do těla pronikne oční spojivkou, kde vyvolá zánět, ale i zažívacím ústrojím – v tomto případě dochází k postižení zejména střev a jimi se může dostat do krevního oběhu a tím k jakýmkoli tkáním a orgánům v těle.


Covid-19 a ledviny


Koronavirus tak může napadnout i ledviny. Kromě toho, že toxicky napadá přímo jejich buňky, svou roli může hrát také vysoká horečka a s ní spojená dehydratace. Průtok krve ledvinami je pak výrazně omezen a dochází k akutnímu zánětu ledvin. I když měl člověk předtím ledviny zdravé, pacienti mívají mnohem komplikovanější průběh onemocnění.


Větší pravděpodobnost postižení ledvin koronavirem mají však ti, kteří navíc trpí vysokým krevním tlakem nebo chronickým onemocněním ledvin. Pokud jste už onemocnění Covid-19 prodělali a měli vysoké teploty, postižené plíce či trávicí systém, měli byste si nechat zkontrolovat i funkce ledvin.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden