Můj čas na kafíčko

Na co vás upozorňují nažloutlé nehty?

Říká se oko, do duše okno. O nehtech zase platí, že jsou ukazatelem našeho zdraví. Dobře si jich všímejte, leccos totiž na vás prozradí. Co třeba?

Změny na nehtech mohou znamenat nějaké onemocnění, ale nemusejí signalizovat také vůbec nic. Je užitečné si připomenout, jak takové zdravé nehty vypadají. Jsou slabě růžové, bez záděr na kůžičce, jejich povrch je hladký a jemně lesklý. Jakékoli rýhy, vyvýšeniny, jiné zbarvení či roztřepení upozorňují na nějaký problém.

Kdy je na čase zpozornět?

Je normální, že s přibývajícím věkem nehty přirozeně žloutnou. Postupná změna barvy, kvality, tloušťky a tvaru nehtů u starších lidí ale většinou není důvodem k obavám. Jedná se o normální, přirozený proces.

Nažloutlé nehty mají často také kuřáci nebo ženy, které si často lakují nehty barevnými laky. Pokud spadáte do některé z těchto skupin, pak nejspíš nebude důvod k obavám. Co když ale nekouříte a lak nepoužíváte? Pak může být důvodem zežloutnutí nehtů i nějaké onemocnění.

Když za to může plíseň

Jednou z nejčastějších příčin zažloutlých nehtů je plísňová infekce zvaná onychomykóza. Kromě toho, že nehty napadené plísní nevypadají zrovna dvakrát atraktivně, jsou také mnohem křehčí. Pomoci může některá z babských rad.

• Smíchejte 30 gramů jedlé sody s 250 ml teplé vody a máčejte si v tomto roztoku ruce asi 10 minut, a to dvakrát denně.

• Vyzkoušet můžete i tea tree olej, který smícháte s nosným olejem, a výsledný roztok nanesete na nehty.

• Pokud žádné zlepšení nezpozorujete, určitě navštivte lékaře. Ve vzácných případech mohou žluté nehty upozorňovat na závažnější stav, například onemocnění štítné žlázy, onemocnění plic, cukrovku nebo lupénku. Díky nehtům tak můžete léčbu zahájit včas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden