Moje sladké tajemství

Na co vás upozorňují noční můry?

Zdá se, že věštění nebylo nikdy příjemnější. Pokud právě prožíváte bouřlivé milostné období nebo se třeba rozmýšlíte, zda přejdete do nové práce, stačí vám dát si po ránu kávu. Odpověď přijde vzápětí.

Stane-li se, že se vám ve snu objeví hrůzostrašná scéna, nemusíte hned panikařit. Takové sny znamenají, že strach, který cítíte, může být emocí, kterou se snažíte vědomě potlačit. Odžitím strachů a úzkostí během spánku dochází k odčerpávání vašich zásob negativních emocí, což je vlastně skvělé.

Pokud ale těchto negativních emocí nosíte v sobě hodně, musíte se smířit s tím, že se ve vašich snech budou objevovat poměrně často.

Jak s nimi naložit

Když slavný lékař a psychiatr Sigmund Freud pracoval se sny svých pacientů, všiml si, že snové vjemy se vztahují k zážitkům, které měly nebo stále ještě mají na snícího citový dopad.

Radil svým pacientům, aby význam svých vjemů zkoumali právě vzpomínáním na tyto zážitky, aby si vybavovali, jaké asociace v nich vyvolávají. Zkuste to také. Spojte si svůj sen s nedávnými událostmi, které se vám staly.

Pokud jste se například s někým pohádali, mohou se vám zdát děsivé sny o krvavém bojišti.

Přenesené obavy

Někdy strach, který ve snu prožíváte, ale nemusí být skutečně váš vlastní. Pokud jste měli například starostlivé rodiče, kteří vám okolní svět představovali jako nepřátelský, je možné, že jste tento postoj převzali za vlastní a prožíváte jej zprostředkovaně.

Stává se to velmi často u citlivějších jedinců. V tomto případě je potřeba postupovat jinak. Pokud se s těmito strachy sami nevyrovnáte, budete v začarovaném kruhu. Ideální je proto navštívit terapeuta.

Strach není nejhorší

Mysleli jste si, že strach je nejběžnější emocí v nočních můrách? Kdepak! Ten se vyskytuje zřídkakdy.

Obvyklejší pocity jsou vina, smutek nebo zmatení. Tyto emoce navíc mají tendenci přetrvávat v nás i po probuzení mnohem déle. Zajímavé je také to, že u lidí chodících spát velmi pozdě, hlavně kolem 1. až 3.

hodiny ranní, je vyšší pravděpodobnost, že prožijí noční můru, než u těch, kteří chodí spát se slepicemi..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden