Moje sladké tajemství

Na cukrovku přírodní cestou

Vsaďte na houby

Věděli jste, že hladinu cukru v krvi mohou pomoci snižovat klasické žampiony? Důležité však je používat je zásadně čerstvé nebo sušené, protože v konzervovaném stavu mohou obsahovat mnoho nežádoucích dochucovadel.

Méně známá je pak houba penízovka sametonohá, která napomáhá zlepšovat činnost slinivky. Je vhodná také při redukční dietě a má pozitivní vliv na imunitu.

Houževnatec jedlý, známější pod názvem šiitake, je zase vyhledávaný zejména pro své detoxikační vlastnosti. Kromě toho ale i pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Ajurvédská bylinka

Zejména v tradiční indické medicíně se používá více než dva tisíce let rostlina s drobnými květy gymnéma lesní. Kromě toho, že přispívá ke snížení rizika onemocnění cukrovkou, protože pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, rovněž napomáhá snižovat chuť na sladké, je nápomocná při snižování hmotnosti a má významné antioxidační vlastnosti. Gymnému lesní mohou užívat diabetici současně s antidiabetiky i inzulinem, ale rovněž i prediabetici a lidé s nadváhou.

Dýně jako superpotravina

Součástí jídelníčku diabetiků by se měla stát i nejoblíbenější potravina podzimu – dýně. Jedná se doslova o vitaminový zázrak z přírody. Dýně obsahuje velké množství betakarotenu, vitaminů skupiny B i vápník, železo a velké množství draslíku.

Pro cukrovkáře je vhodná zejména proto, že obsahuje fruktózu, která je buňkám přístupná i bez inzulinu. Dýně typu hokaido navíc pozitivně ovlivňuje fungování slinivky a dokáže na sebe vázat toxiny. Bezškrobová zelenina Chcete-li se diabetu vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí.

Mezi tuto zeleninu patří například špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, brokolice či listové saláty. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z padesáti procent.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden