Můj čas na kafíčko

Na dosah nebes

Velký stavební boom rozhleden byl na přelomu 19. a 20. století, kdy se trumfovali Češi s Němci, kdo kde postaví jakou dřív a kdo vyšší a hezčí. Pak následoval spíš čas chátrání, ale v posledních letech se opravují, ale i stavějí nové. Kde najdete ty nejhezčí?

Praha - Petřín

Šedesátimetrovou železnou věž z roku 1891 postavili čeští vlastenci jako „sestru“ pařížské Eiffelovky, a ač je menší, je její vrchol výš! Prosklená vyhlídková plošina ve výšce 51 metrů skýtá fantastický výhled na Prahu i střední Čechy, ale za dobré viditelnosti i na Krkonoše.

Po zdolání prudkého kopce dojdete ke Strahovskému stadionu buď od jihu ulicí Šermířskou, nebo od severu ulicí Strahovskou, anebo parčíkem od lanovky z malostranského Újezdu. V přízemí rozhledny je výstava legendární stavebnice Merkur a hned vedle rozhledny v parku známé zrcadlové bludiště.

Východní Čechy - Šibeník

Opravdu netradiční rozhlednou je dutý sedmnáctimetrový Gablenzův památník ve tvaru litinového obelisku z roku 1868 nad východočeským
Trutnovem. V jeho kryptě spí věčný sen generál Ludvík Gablenz, jehož rakouský X. sbor svedl o Trutnov 27. června 1866 jedinou vítěznou bitvu v jinak prohrané válce s Pruskem. Výhled z vrcholu dutého obelisku je severovýchodním směrem na Krkonoše.

K památníku, stojícímu na jižním okraji Trutnova, vede z města množství značených parkových cest, stoupání od mírného po prudké, sjízdné i na kole. Na sousedním Janském vrchu, kde probíhala bitva, najdete pěkné stezky a jímavý lesní vojenský hřbitov s kaplí.

Západní Čechy - Krásenský vrch 

Válcovou kamennou věž se spirálovitým vnějším schodištěm dostavěli čeští Němci v roce 1935, má připomínat věž babylónskou a původně nesla nepěkný název Hitlerka. Skýtá rozhled z otevřeného ochozu ve výšce 25 metrů (Slavkovský les, Krušné a Doupovské hory).

Z obce Krásno mezi Sokolovem a Bečovem nad Teplou se k ní stoupá asi kilometr po žluté turistické trase, která ve finále vede lesem – na luční křižovatce cest je třeba odbočit doleva a stále po louce vyjít prudký kopec k věži. Jižní směr pak skýtá i možnost procházky stezkami kolem tzv. Dlouhé stoky a Dolského potoka.

Jižní Morava - Hlínský kopec

Dvaadvacetimetrová dřevěná rozhledna na kopci nad severním okrajem vsi Hlína vyhlíží industriálně i poeticky zároveň a najdete ji u silnice mezi Neslovicemi a Moravskými Bránicemi. Vznikla roku 2007 a nese jméno Vladimíra Menšíka, rodáka z blízkých Ivančic, jehož životu je v přízemí věnována malá expozice.

Výhledem z kryté místnosti ve výšce 18 metrů přehlédnete oblast Pálavy, jadernou elektrárnu Dukovany i Bílé Karpaty. Modrá trasa vás západním směrem zavede do zmíněných Ivančic, opačným směrem na nádraží ve vesničce Silůvky, ale hlavně do rozsáhlého přírodního parku Bobrava s hlubokými lesy a řadou turistických cest.

Jižní Čechy - Boubín 

Nejlepší přístup na šumavský Boubín je asi po modré z Kubovy huti. Čeká tam na nás masivní dřevěná jedenadvacetimetrová rozhledna z roku 2005 a z ní fantastický kruhový výhled z otevřené plošiny přes koruny stromů na panorama Šumavy od Velkého Javoru po Smrčinu včetně podhůří – Javorník, Libín, Kleť, Vimperk, Temelín, a za dobré viditelnosti i Alpy.

K vrcholu vedou ve finále dřevěné chodníčky, prales kolem je temný, ale osvěživý. Křižuje se tu řada turistických tras, toulat se tu dá celý den. Když vydržíme na „naší“ modré, dovede nás přes několik rozcestí kolem Boubínského jezírka až k půvabné lesní staničce Zátoň na dráze do Volar a Vimperka.

Severní Morava - Bílá hora

Betonová telekomunikační věž z roku 2000 s vnějším schodištěm měří 43 metrů. Je z ní ideální kruhový výhled ze zastřešené plošiny na Beskydy, Jeseníky, Kopřivnici, ba i na Ostravu. Na Bílou horu vede z náměstí v blízkém Štramberku modrá turistická trasa kolem Štramberského hradu s gotickou věží zvanou Trúba, jež rovněž funguje jako rozhledna. Stará kamenná zástavba přechází v příjemnou polní, posléze lesní cestu, stoupání je
místy dost strmé, ale od rozcestníku Bílá hora už vede na vrchol k rozhledně pohodlná „lesňačka“. Na horu vede přístup po modré značce i z druhé strany od Kopřivnice.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden