Moje chvilka pohody

Na Istrii je blaze

Krásné moře, romantické pláže, přívětiví lidé

Krásně zelený poloostrov, čistý vzduch a moře, mnoho slunečných dnů a také bohatá kultura, která už dlouho přitahuje turisty do Istrie. Není sem daleko a vybere si tu každý.

Amfiteátr v Pule

Jedním z největších měst na Istrii je Pula. Zaujme zejména Amfiteátrem z 1. století, který je známý spíše jako aréna. V minulosti se tu konávaly gladiátorské zápasy. Dnes se tu promítají filmy při Filmovém festivalu začátkem srpna či pořádají koncerty světoznámých hudebních hvězd.

Podzemní prostory, kudy kdysi kráčeli gladiátoři, dnes slouží jako výstavní prostory. Augustův chrám za 2. světové války zasáhla bomba, a musel být zrekonstruován.

Historická Rovinj

Stará, mimořádně malebná původní část města, se rozkládá na nevelkém poloostrově. Dva přístavy, vnitřní je malý, úplně chráněný. Město, kterému vévodí kostel svaté Eufemije, je oblíbeným místem umělců, kteří se sem sjíždějí z celého světa.

Při procházce ulicemi narazíte na spousty uměleckých galerií a studií. V srpnu je zde, v jedné z hlavních městských ulic Grisia největší výstavu pod širým nebem na jaderském pobřeží.

Další letoviska

Poreč je rušné letovisko s historickým centrem, jehož dominantou je Eufraziova bazilika. Pochází z 6. století a jde o jeden z nejlépe zachovaných příkladů byzantského umění v Evropě. V interiéru se nachází skvostné třpytivé nástěnné mozaiky, které zobrazují biblické scény, archanděly a také istrijské mučedníky.

Poreč nabízí krásné oblázkové pláže, výborné možnosti nákupů, aquapark i malebné borovicové háje. Mezi další letoviska patří například Umag, Lanterna či Zlatne Stijene.

Pobyt na farmě

Pokud nechcete trávit čas jen u moře, můžete se ubytovat na venkovské usedlosti. Kromě chovu dobytka a výroby sýrů patří mezi místní speciality jako je výroba vína a olivového oleje. Venkovský pobyt je spojen s výlety na kolech, s jízdou na koních, plavbou po řekách, ale můžete si i zkusit práci na farmě.

Najdete tu bazény, dětská hřiště, zajištěny jsou výlety k moři včetně dopravy na malé pláže přístupné jen od moře.

Ostrovy Brijuni

Ostrovy Brijuni, jsou součástí národního parku Brijuni. Ostrovy si v minulém století jako letní sídlo vybral prezident Tito. Souostroví však bylo vyhledávané již starými Římany. Nachází se zde moderní lázeňské středisko se zoosafari, golfové hřiště, podívat se můžete na luxusní americké limuzíny darované Titovi i prohlédnout antické památky. Hotely jsou tu dražší, výlet lodí z Fažany přijde na osobu od 30 kun.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden