Můj kousek štěstí

Na jaře posilte imunitu

S příchodem jara dostává náš organismus pořádně zabrat. Po dlouhé zimě – tentokrát navíc komplikované covidem – je potřeba nastartovat imunitu.


Nemusíte dělat žádné drastické změny, stačí dodržovat několik drobných zásad. A začít můžete hned.


Spánek je nejlepší lékař


Nedostatek spánku se projeví nejen na celkové únavě a nesoustředěnosti, ale ohrožuje i obranyschopnost organismu. Dostatečný spánek je základ pro fyzické i psychické zdraví. Počet hodin, které byste měli spánku věnovat, je individuální, zkuste se třeba držet jednoduchého pravidla, že 6 hodin je málo a 9 hodin zase moc. Budete-li dostatečně a kvalitně spát, pozitivní výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Ve spánku totiž tělo mimo jiné produkuje důležité protilátky, takže vaše imunita bude silnější, budete celkově zdravější, bude vám to lépe myslet, a pokud chcete na jaře hubnout, bude se vám to dařit snáze.


Začněte s otužováním


Jaro je ideální pro začátek otužování. Pokud jste to dosud nezkoušeli, pro začátek stačí, když si každé ráno na pár minut stáhnete ve sprše kohoutek s teplou vodou. Nejdřív vydržte minutu a postupně dobu prodlužujte až na tři až pět minut.


Studená voda tělo prokrvuje, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, projevy alergií, léčí nechutenství a stimuluje imunitní systém. Otužilí lidé jsou obecně méně náchylní k nejrůznějším virovým onemocněním.


Hlíva ústřičná je běžně k dostání a lze ji i pěstovat.

Čistota půl zdraví

Správná hygiena je pro náš imunitní systém důležitá. Zopakujme si, že mytí rukou by nemělo být kratší než 20 vteřin, vždy byste měli použít mýdlo, pro lepší účinek následně dezinfekční gel. Mějte vyhrazený speciální ručník pouze na ruce, který byste měli často prát.

Na čem ale tolik nezáleží je teplota vody, jen příliš horká pokožku více vysušuje. A nezapomínejte, že i v hygieně platí, že všeho moc škodí – náš imunitní systém se potřebuje dostat do kontaktu i s nejrůznějšími mikroorganismy, aby se proti nim naučil bojovat.

Správný jídelníček

Pro správné fungování imunitního systému je nejdůležitější náš trávicí systém, celých 70 % imunitních buněk se totiž nachází právě ve střevech. Proto je důležitý i zdravý jídelníček. Kromě vitamínu C nezapomínejte na dostatečný příjem vitamínů D A a E, zinku, selenu, Omega-3 mastných kyselin a probiotik. Naopak omezte jednoduché cukry alkohol a pozor na skryté nezdravé tuky (trans nenasycené mastné kyseliny), ty se skrývají především ve ztužených rostlinných olejích, které obsahují například různé oplatky, sušenky, dezerty, trvanlivé pečivo a průmyslově zpracované polotovary. Zařaďte do jídelníčku dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, kysané mléčné výrobky, libové maso, ryby, ořechy a luštěniny.

Ve šťávě z čerstvého ovoce je spousta vitaminu C.

Přírodní posilovače

Imunitu pomáhají posilovat například glukany, látky získané z buněčné stěny různých hub (například hlívy ústřičné. Glukany navíc působí i jako silné antioxidanty proti volným radikálům. Dalším skvělým pomocníkem je echinacea – třapatka nachová, která kromě posílení imunity podporuje správnou funkci dýchacích a močových cest.

Dobré rady:

Nevyhýbejte se jarnímu slunci, díky němu „nachytáte“ vitamin D.

Probiotika doplníte jogurty, zakysanými mléčnými výrobky, kysaným zelím či zeleninou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden