Můj kousek štěstí

Na sepsání závěti už zřejmě neměla sílu

Helena Růžičková (†67)

Když se řekne Helena Růžičková (†67) , není v naší zemi snad nikdo, kdo by si ji nevybavil jako tělnatou Škopkovou z trilogie Slunce, seno. Věděli jste ale, co tuto skvělou herečku celé roky trápilo? A že chtěla veškerý svůj majetek odkázat jednomu dětskému domovu?

Nedávno uplynulo již dvanáct let od úmrtí jedné naší velké herecké legendy. Heduš, hvězda filmů o rodině Homolkových, Škopková z Troškovi trilogie Slunce, seno nebo starostlivá maminka ze seriálu Vlak dětství a naděje, korpulentní herečka Helena Růžičková (†67), zanechala v české kinematografii svou nesmazatelnou stopu. A protože byla opravdu populární, dokázala za svůj život nashromáždit celkem slušný majetek. A ani její jediný syn Jiří Růžička (†43), který se živil také jako herec a své matce jakoby z oka vypadl, nebyl zrovna chudý. Snad i kvůli své velké nadváze a špatnému životnímu stylu, který byl u nich v rodině snad dědičný, zemřel bohužel velmi mladý a jeho maminka ho přežila o celých pět let. Společný majetek spadl po její smrti do klína jeho dvou dcer Kamily a Lucie, které však možná ani nebyly jeho vlastní, a které svou babičku vlastně téměř neznaly. Helenka to takhle ale rozhodně nechtěla! S bývalou manželkou jejího syna, která se i dnes hrdě pyšní stejným jménem i příjmením jako slavná herečka, totiž neměla vůbec dobré vztahy. Přitom spolu chvíli žily i ve společné domácnosti!

Heleny se prostě nemusely

„Bral si obyčejnou dívku, která uklízela, šila, vařila, navíc se jmenovala jako já Helena. Ale po svatbě se velmi rychle změnila. Začala být náročná, chtěla jen to nejlepší a nejdražší. Zvlášť, když se narodily děti,“ vzpomínala ve své knize známá herečka, která měla již v pořadí třetí manželku svého syna nejdřív v oblibě. Protože však bydlely ve stejném bytě, jejich spory byly bohužel denním chlebem. Bývalá snacha slavné herečky má však na celou věc i po letech jiný názor a vinu svádí na svéráznou povahu zemité herečky. „ Paní Helena měla jiný názor na výchovu dcery, než já. Začala nám mluvit i do manželství a to já nesnesla. Přestaly jsme si rozumět, ale nějak jsme tam spolu existovaly dohromady," vzpomíná třetí žena Jiřího Růžičky, která po pár letech společné bydlení s tchyní vzdala. Na scéně se prý tehdy objevil nový muž. Po dramatickém rozchodu se rodinné vazby dostaly na bod mrazu a snacha prý nechtěla své vnučky babičce ani ukazovat. Údajně bránila i jejich styku s otcem. Shrábnout jejich peníze jí ale nevadilo.

Majetek spadl do klína vnučkám

"Já paní Helenu uznávám jako skvělou herečku, patří ji proto úcta. To, že byla babičkou mých dcer, je fakt. Ale víc to komentovat nechci," vzpomíná dnes Helena Růžičková mladší, jejíž dcery nyní disponují milionovým majetkem slavné herečky. Proč zakazovala svým dcerám styk s vlastní babičkou a dokonce i otcem? Právě fakt, že své dcery nepustila ani do nemocnice, kde jejich otec Jiří Růžička prožíval poslední chvíle svého života, rozkmotřil obě Heleny zřejmě nejvíc. „S holčičkami se vlastně už nikdy neviděl. Když onemocněl, moc je chtěl vidět, snažila jsem se jejich návštěvu v nemocnici zorganizovat, ale nikdo nikdy na moje prosby nereagoval. Vyprávěla jsem proto Jirkovi báchorky o tom, že k němu holčičky přišly, když on spal, ale asi mi nevěřil,“ vzpomínala smutně ve své knize Růžičková. Snad to byl ten hlavní důvod, proč jim slavná herečka nechtěla odkázat své rodinné jmění. Před svou smrtí se dokonce chtěla raději provdat za svého hereckého kolegu a mnoholetého přítele Václava Glazara (63). Nepřála si, aby její peníze shrábl někdo, kdo byl celý život proti ní. Svůj majetek plánovala také věnovat dětskému domovu v Plané u Mariánských Lázní, kterého byla celý život patronkou. Závěť ani „papírovou“svatbu však nestihla a proto dědictví připadlo podle zákona právě jejím vnučkám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden