Moje sladké tajemství

Na úporný kašel a záněty v těle platí jitrocel

Ranocél hojílek, hítrocíl, volský či psí jazyk, to všechno jsou názvy jitrocele kopinatého. Bylinky, jejíž listy si můžete nasbírat právě teď. Přesněji od května do srpna, nejlépe v době, kdy rostlina kvete.

Pro listy jitrocele se vydejte zásadně jen za suchého počasí. V době, kdy už na listech není žádná rosa. Možná budete překvapeni, že se v Česku vyskytuje mnoho druhů jitrocele.

Ty nejznámější jsou však tři, kopinatý, prostřední a větší. Pokud při sběru tyto druhy zaměníte, nic se neděje. Všechny tři jsou léčivé, ten kopinatý však nejvíc. Jedná se o vytrvalou trsnatou bylinu, která je rozšířená téměř po celém světě. V Česku ho najdete hlavně na polích, podél cest i na loukách.

Bylinku uchovávejte v suchu

Prospěšné jsou především jeho listy. Co se týče sušení, je jitrocel jednou z nejchoulostivějších bylin vůbec. Suší se rychle na slunci ve vrstvách nejvýše do 5 cm nebo při umělé teplotě do 40 °C. Snadno se zapařuje a listy pak tmavnou.

Po ranní rose a po dešti proto jitrocel raději nesklízejte. Po usušení je barva zelená až zelenohnědá. Usušenou bylinu uchovávejte v suchu a v dobře uzavřených nádobách.

Léčí kašel a záněty

Jitrocel se odedávna užíval k ošetření různých poranění na kůži. Dnes má své uplatnění především při léčbě všech druhů kašle, astmatu, zánětu průdušek, zápalu plic a zánětů v trávicím traktu.

Protože je močopudný, podporuje léčbu zánětů močových cest. A to není zdaleka všechno. Zevně se jitrocel hodí k ošetření problematické pleti, popálenin, kožních vřídků a hemoroidů.

Uvařte si jitrocelový čaj

Velkou výhodou jitrocele je, že nemá žádné vedlejší účinky a snese ho téměř každý. Pozor by si na něj měly dát jen těhotné a kojící ženy. Pokud vás postihnou dýchací potíže, uvařte si jitrocelový čaj.

Budete potřebovat 1 lžičku čerstvého nebo nasušeného jitrocele a 250 ml vody. Pak už jen bylinku nasypte do šálku, zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat. Čaj si můžete vylepšit i lžičkou mateřídoušky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden