Moje šťastná hvězda

Nad Donutilem se stahují mračna

Přijde o vybudovanou prestiž?

Už 22 let se život MIROSLAVA DONUTILA (65) točí kolem rekordně úspěšné hry Sluha dvou pánů. Nyní hrozí, že herec o svou životní roli přijde. Vedení Národního divadla prý přemýšlí, že se s ní rozloučí. A co s hercem samotným?

V Národním divadle působí od roku 1991, ve Sluhovi dvou pánů exceluje od roku 1994. Od té doby stihl Donutil odehrát už hodně přes 500 repríz. Hra je pro divadlo prodejní jistotou. Přesto se nad její další existencí a tedy i nad Donutilovým hereckým osudem nečekaně objevil otazník. Má ho na svědomí umělecký ředitel činohry Národního divadla DANIEL ŠPINAR (36).

Ten se od loňského nástupu do funkce snaží jak herecký soubor, tak repertoár divadla omlazovat. Hra Sluha dvou pánů mu je prý trnem v oku.

Vyhodí ho?

O hercích Donutilova věku si myslí, že na velké jeviště Národního divadla už nemají kondici.
Dal najevo, že blížící se šestistá repríza Sluhy by mohla být poslední. Pro Donutila by to mohlo znamenat začátek konce kariéry.

Co mu zlomí vaz?

Herec se totiž, možná v domnění, že Sluha dvou pánů mu jako jedna daná jistota stačí, v uplynulých letech vyvázal ze všech pevných závazků. Před třemi lety dokonce chtěl kvůli personálním změnám v Národním, se kterými nesouhlasil, z divadla úplně odejít. Včas si ale uvědomil, že to by se mu nevyplatilo a nakonec jen přestal být stálým členem souboru, v divadle je dál jako host.

Přijde o kšefty

Ukončil také natáčení svých populárních televizních pořadů a vracet se k nim už nechce. Říká, že mu bohatě stačí, když s historkami jezdí po zájezdech. Jenže právě tyto odvážné kroky dostaly Donutila do situace, kdy mu vážně hrozí, že nebude mít takříkajíc do čeho píchnout.

Věří si?

I přes náznaky Špinara, že by se s Donutilovým sluhou v Národním v dohledné době rozloučil, zůstává herec v klidu. Připomíná, že do magické šestisté reprízy zbývá zhruba rok a půl, a je přesvědčen, že by divadlo bylo samo proti sobě, kdyby se chtělo představení zbavit.

Podle všeho si svůj definitivní konec v Národním nepřipouští. Zdroje z jeho okolí tvrdí, že si je tak jistý svou pověstí a všeobecnou popularitou, že dotazy na téma, co bude, když hra skončí a zájem o herce ochabne, ho jen rozčilují. Žije prý v přesvědčení, že o něj bude pořád zájem, dokud kariéru sám neukončí. Herci přejeme, aby se mu jeho přání splnilo a aby poznal, kdy je na čase odejít, jak kumštýři říkají.

Donutil ve své legendární roli sluhy dvou pánů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden