Můj čas na kafíčko

Nádhera Rudého moře

Krásné pláže Rudého moře bývaly pusté a chudé. Přímořské vesničky sloužily tak jedině k obživě rybářů. Dnes patří turistika vedle poplatků za proplutí Suezským kanálem k nejvýznačnějším zdrojům příjmů Egypta a na letoviscích kolem jednoho z nejkrásnějších moří je to znát. Heslem je: odpočinek a zdraví.

Vůkol poušť a na břehu ráj, tak vypadají resorty na západním břehu Jordánu i na Sinajském poloostrově. Nejznámější je Hurghada, od jejíhož letiště vyjíždějí busy do dalších letovisek. Každý hotel má vlastní pláž se slunečníky, bazén, fitko, wellness, nemluvě o dobře zásobeném baru. V noci to tu tepe.

Zvídavější turisté mohou vyrazit do Muzea mořské biologie a do mořského veleakvária. Mnohé překvapí i existence dvou křesťanských klášterů sv. Antonína a sv. Pavla, kam se pořádají výlety. Patří egyptské koptské církvi a na břehu Rudého moře působí jako zjevení. Vznikly už ve 4. století, tj. před 1700 lety!

Odevšad se dá jet k Nilu

Poutavé výlety za památkami v údolí Nilu, jako jsou chrámy v Luxoru a Karnaku, nabízejí prakticky všechna letoviska na východním břehu, jako je Marsá Alam, Safaga, Port Ghalib nebo Makadi Bay, ale zkuste třeba Smaragdové doly královny Kleopatry s podzemním sálem a ruinami z římského období!

Spíše lázeňsky je zaměřená severněji položená Ajn Suchna. Letovisko Samaday vám nabídne zátoku s delfíní rezervací, letovisko El Gouna je zajímavé tím, že jeho značná část je na umělých ostrůvcích.

Takřka bez výjimky mají městečka svoji starou čtvrť vhodnou k výhodným nákupům a většinou tu najdeme i poměrně velké aquaparky, kde si na tobogánech užijí děti i dospělí.

Stopy míří na Sinaj

Mladší jsou letoviska na Sinajském poloostrově, Taba, Nuweiba, Šarm Al-Šajch, Dahab a další. Šarm Al-Šajch je z nich největší a nejjižněji položený. Základy turistiky zde položili kupodivu Izraelci, kteří oblast dobyli v šestidenní válce v roce 1967 a po mírových dohodách z roku 1981 tu zanechali letiště i první hotely.

Týká se to zejména letoviska Taba, odkud je to na hranici s Izraelem co by kamenem dohodil, jeho přístav Eilat je odsud na dohled. Výlety do vnitrozemí se tu pořádají do stejných míst: nejvděčnějším cílem je klášter sv. Kateřiny na úpatí hory Sinaj, kde dle Bible spatřil Mojžíš hořící keř.

Právě z Taby se hojně organizují exkurze do Jordánska, kde je k vidění slavný skalní komplex Petra, ba i k Mrtvému moři vás na přání zavezou. Nezapomeňte ale hlavně zkusit také potápění se šnorchlem, na výběr jsou bezpečná místa s korály těsně pod hladinou. Otevře se vám nový svět!

Ještě je tu přístav Eilat!

Další místo pro rekreaci: město Eilat v Akabském zálivu, na dohled od egyptské Taby. Patří Izraeli.Turista tu také najde pláže se slunečníky, ale spíše se jedná o přímořské Las Vegas, kde se hraje hazard. Najdete tu delfinárium, hlavně si ale zahrajete black jack, poker a jiné karetní hry.

Sjíždí se sem izraelská smetánka, vozy jako Lamborghini či Bentley tu jsou běžné. Blízko pobřeží kotví lodě – kasina, své pobočky tu mají luxusní hotely jako Hilton, Crown Plaza, Meridian, ten nejluxusnější, Herods Palace Hotel, je také kasino. S tím souvisí pro našince nepříjemná skutečnost: je tu draho.

Teplota: vzduchu 30 °C, moře 26 °C
Zájezd 8 dní all inclusive od 11 490 Kč

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden