Můj čas na kafíčko

Nádhera zasněžených Tater

Gustav Anděl zažil „na horách“ všelijaké trampoty, ale dnešní Tatry nabízejí vysoký komfort a velké možnosti zábavy.  Jediné, co spojuje dnešní Tatry s padesátými lety, je křišťálově čistý vzduch a průzračná horská plesa.

Máte chuť vyrazit na hory? Výhodou Tater je dobré a levné spojení s Českem, expres z Prahy vás např. do Popradu doveze za šest hodin a pětistovku. Podhorský Poprad je nejznámější, ale nikoli jedinou bránou do Tater, ale nabízí asi nejlepší kombinaci výhod. Při správné poloze hotelu máte u nosu veškeré požitky, zejména aqvapark s termální vodou, atrakcemi a horké bazény pod širým nebem, kteroužto koupačku můžete zažít leda na Islandu! Milovníci výletů mohou nasednout na proslulou ozubnicovou „električku“ a nechat se vyvézt do Tatranské Lomnice, kde si můžete zalyžovat či zaběhat na lyžích, anebo se jen vyvézt lanovkou ke Štrbskému plesu či až na Lomnický štít. Výhledy jsou nezapomenutelné!

Lomnický štít

Hlídejte si beranici!

Někdy fouká, ale častěji vládne azurová, slunečná obloha, a tak se vyplatí to zpátky do Lomnice sejít od stanice lanovky zvané Štart pěkně po svých. Kouzlo tatranské železničky spočívá i v tom, že se nemusíte vracet stejnou cestou, ale vyrazit po dalších dvou okruzích přes Starý Smokovec zpátky. Vyplatí se zvolit tu delší okružku přes Štrbské pleso, kde jsou opět lyžařské terény a lanovka na Solisko. Kolem plesa vede opět cesta pro pěší i běžkaře, a existuje-li pěkné proběhnutí po nenáročné rovince a ještě s krásnými výhledy, je to tady! Halušky v některé kolibě na břehu ledovcového jezera na tatranském povětří chutnají fantasticky. Tohle v Andělovi neuvidíte!

Na sjezdovkách v Jasné se v sezoně jezdí i o medaile.

Tatry na další způsob

Kdo by ale chtěl prožít „andělskou“ dovolenou, může: je možnost zaplatit si týden v hotelu Morava, kde se natáčelo, a průvodci zajistí odborářské speciality včetně představování a rozcviček. Ovšem nejsou tu jen Vysoké, ale i krásné Nízké Tatry. Do Liptovského Mikuláše dojedete dřív, mají tu i aquapark Tatralandia a kouzelné jezero Liptovská Mara. Nenajdete tu velké hotely, k ubytování tu slouží malé penziony i kouzelné zateplené chatky. K výletům láká blízká Demänovská dolina s lyžařským střediskem Jasná, kdysi dějištěm mistrovství světa v lyžování. Na horu Chopok tu opět vede lanovka. Mistři lyžaři tu najdou svoji černou, a začátečníci s dětmi mírnou „modrou“ sjezdovku.

Liptovská Mara

Ochutnejte slovenské lahůdky

Přes veškerý pohyb se z Tater většina turistů vrací s nějakými dekagramy, někdy i kily navíc, čerstvý vzduch podněcuje chuť k jídlu. Doporučit lze slovenská vína, která u nás nejsou v obchodech příliš k vidění. Třeba červené Pinot Noir barrique z Nitranské oblasti a bílé Veltlínske zelené Karpatská perla z kolekce Jagnet. A co na zub? Jako předkrm některý z typických sýrů, oštiepok, parenica nebo zapletený korbáčik. Dále nejlépe polévku kapustnicu z kysaného zelí, uzeného masa, sušených hub, sušených švestek, klobásy a kysané smetany. A následně revúcké pečené bramborové „gule“ plněné uzeným, živáňská pečeně na špízu, škvarkové pagáče, šarišské placky plněné kysaným zelím, pečené skopové… Tečku obvykle obstará borovička.Tedy častěji několik boroviček.

Štrbské pleso

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden