Moje sladké tajemství

Nadýchaná bábovka

Suroviny:


  • 160 g změklého másla

  • 200 g cukru krupice

  • 3 vejce

  • kůra z 3 mandarinek

  • 50 ml šťávy z mandarinek

  • 260 g hladké mouky

  • 70 g tučnější zakysané smetany

  • špetka soli


Postup:

Troubu si dáme předehřát na 180°C. Můžeme si také připravit formu na bábovku – vymazat jí kouskem másla a vysypat hrubou moukou. Pokud máme silikonovou, nemusíme s ní nic dělat.

Vejce si rozdělíme zvlášť na žloutky a bílky. Změklé máslo nakrájíme na kostky a dáme do vyšší misky, přidáme k němu krupicový cukr a společně obě suroviny vyšleháme do pěny. Do směsi následně postupně zašleháváme po jednom žloutky a také mandarinkovou kůru.

V druhé misce si smícháme hladkou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Zakysanou smetanu rozmícháme dohladka se šťávou z mandarinek. Do žloutkové pěny vmícháme nejprve moučnou směs a následně také zakysanou smetanu. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a jemně je zapracujeme do těsta.

Vzniklou směs nalijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Poté vyzkoušíme, zda se už těsto nelepí na špejli. Pokud zůstane špejle po vpichu bez těsta, vyndáme bábovku z trouby a necháme jí vychladnout. Poté vyklopte z formy.



  • 1 forma na bábovku

  • snadné

  • do 90 min


TIP: Karamelová poleva

Bábovku můžeme ještě naoko ozdobit polevou.  V pánvi se silným dnem si necháme rozpustit cukr. Během rozpouštění nemícháme. Jakmile je z cukru tekutá hnědá hmota, vložíme do pánve na kostičky nakrájené máslo a intenzivně mícháme.

Dejte pozor, karamel bude bublat. Tenkým pramínkem následně přiléváme smetanu ke šlehání, rychle mícháme a nakonec trochu osolíme. Karamel necháme mírně vychladnout a bábovku jím polijeme. Můžeme podávat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden