Moje šťastná hvězda

Nadýchaná žemlovka plná jablek

Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu!


Ingredience:


3–4 jablka


4–5 rohlíků (housek, bagetek)


mletá skořice


50 g rozinek


2 vejce


1 tučný tvaroh ve vaničce


1 vanilkový cukr


2 lžíce cukru krupice


1 lžíce másla


500 ml mléka


Postup:


Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte, opláchněte pod tekoucí vodou a v misce zalijte horkou vodou.


Jablka omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Rohlíky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na plátky (asi 1 cm silné).


V troše mléka rozšlehejte vejce a poté přilijte zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dejte 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.


Rozinky dejte okapat na síto. Lehce vymačkané (o bok mísy) plátky rohlíků rozložte jeden vedle druhého do formy, pokryjte dno i boky.


Připravte si tvaroh. Vejce s cukrem rozmíchejte, přidejte tvaroh a po rozmíchání přidejte polovinu okapaných rozinek.


Pokud jste jablka strouhali, tak z nich lehce vymačkejte šťávu a rozložte je na plátky rohlíků.


Jablka urovnejte, posypejte je zbývajícími rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.


Vše ve formě zalijte připraveným tvarohem a zakryjte namočenými plátky z rohlíku.


Povrch potřete rozpuštěným máslem. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička a žemlovku vložte do předehřáté trouby.


Pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.


Sněhová čepice na žemlovku


2 bílky se 6 lžícemi krupicového cukru vyšlehejte na pevný sníh.


Sníh rozetřete na vršek žemlovky a vraťte ještě na 8 minut zapéct do trouby.



Tip redakce


Porce na talíři bohatě pocukrujte, pokrm pak bude vypadat ještě lákavěji.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden