Nadýchaná žemlovka plná jablek

Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu!


Ingredience:


3–4 jablka


4–5 rohlíků (housek, bagetek)


mletá skořice


50 g rozinek


2 vejce


1 tučný tvaroh ve vaničce


1 vanilkový cukr


2 lžíce cukru krupice


1 lžíce másla


500 ml mléka


Postup:


Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte, opláchněte pod tekoucí vodou a v misce zalijte horkou vodou.


Jablka omyjte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Rohlíky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na plátky (asi 1 cm silné).


V troše mléka rozšlehejte vejce a poté přilijte zbytek z odměřené dávky. Do připraveného mléka dejte 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.


Rozinky dejte okapat na síto. Lehce vymačkané (o bok mísy) plátky rohlíků rozložte jeden vedle druhého do formy, pokryjte dno i boky.


Připravte si tvaroh. Vejce s cukrem rozmíchejte, přidejte tvaroh a po rozmíchání přidejte polovinu okapaných rozinek.


Pokud jste jablka strouhali, tak z nich lehce vymačkejte šťávu a rozložte je na plátky rohlíků.


Jablka urovnejte, posypejte je zbývajícími rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.


Vše ve formě zalijte připraveným tvarohem a zakryjte namočenými plátky z rohlíku.


Povrch potřete rozpuštěným máslem. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička a žemlovku vložte do předehřáté trouby.


Pečte při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.


Sněhová čepice na žemlovku


2 bílky se 6 lžícemi krupicového cukru vyšlehejte na pevný sníh.


Sníh rozetřete na vršek žemlovky a vraťte ještě na 8 minut zapéct do trouby.



Tip redakce


Porce na talíři bohatě pocukrujte, pokrm pak bude vypadat ještě lákavěji.

reklama
reklama

Komentáře