Moje šťastná hvězda

Náladu i tělo vám spraví teplé maďarské lázně Hévíz

S Hvězdou za hranice

Všechno vás bolí a nutně si potřebujete odpočinout? Pak uděláte dobře, když se s důvěrou ponoříte do teplých vod maďarských termálních lázních Hévíz, které patří k největším a nejslavnějším v celém Maďarsku.

Termální lázně Hévíz se chlubí největším přírodním jezerem s teplou léčivou vodou na světě. Jezero se svou rozlohou 50 ha a plochou vodní hladiny 4,4 ha bylo i se svým okolím vyhlášeno přírodní rezervací a koupat se v něm je možné i v zimě, protože teplota vody neklesne pod 22 °C, v létě voda dosahuje až 35 °C. V zimě se vznáší nad hladinou oblak páry, která tak vytváří přírodní inhalatorium. O čistotu vody se stará sama příroda, voda se tu kompletně vymění za 28 hodin. Hevízské jezero má ještě jednu geologickou raritu: neleží jako ostatní jezera na vulkanickém podloží, ale na rašelině. Typickou rostlinou jezera je jezerní růže, která se stala symbolem Hevízu a najdete ji i na erbu a vlajce města. Tato indická červená růže byla přivezena do Hevízu v roce 1898 učitelem Vědecké akademie Sándorem Lovassym.

Jako by lázně vyzývaly: vstupte do chrámu plného hýčkání.

Jezdili sem už staří Římané

Zázračné léčebné účinky místní vody především na pohybové ústrojí znali už staří Římané, našli se tu totiž římské mince. Koncem 18. století císař Josef II. nařídil průzkum jezera a na mapu ho nechal zanést jako „teplé sirnaté jezero“. Nejvýznamnějšími lázněmi se stal Hévíz po podepsání Trianonské mírové smlouvy v roce 1920, kdy byly po skončení 1.sv. války nově určeny hranice maďarského státu jakožto nástupce Uherska.

Trochu adrenalinu neškodí 

Pokud se rozhodnete, že jezero vám už nestačí, a budete chtít zažít něco jiného, pak můžete využít široké wellness nabídky jednoho z místních hotelů. Neomezeně vám budou k dispozici vnitřní bazén, venkovní bazén s vodními atrakcemi Acapulco, bazén s termální vodou, whirlpool, dětský bazén, finské sauny, parní lázeň, tepi-caldarium, frigidarium i fitness centrum.
Na nápravu vašeho pohybového aparátu to není málo. A když zjistíte, že „dost bylo vody“, uvítají vás kvetoucí parky s příjemným posezením a uličky rušného lázeňského města, kde najdete od cukráren a restaurací s místními specialitami až po obchůdky, trhy nebo i kasino a noční kluby. Téměř všechno máte jako na dlani.

Indická červená růže byla do Hévízu přivezena v roce 1998.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden