Moje sladké tajemství

Nasbírejte si na zahrádce pampelišku

V dubnu už je čas na sběr léčivých bylinek. A vůbec přitom nemusíte do volné přírody. Pampeliška lékařská totiž roste téměř na každé zahrádce či parku.

Ačkoli je už dávno jasné, že má pampeliška mnoho léčivých účinků, zahrádkáři ji pořád vnímají spíš jako plevel, než prospěšnou bylinku. A to je opravdu
velká škoda. Vždyť pampeliška, jinak také smetánka lékářská, si dokáže poradit s mnoha lehkými i vážnějšími neduhy.

Odstraňuje odpadní látky

Tím skutečným favoritem je pro bylikáře pampeliškový kořen. Pro něj se můžete vypravit na jaře anebo až na podzim. Když ho zařadíte do své lékárničky, bude se vám hodit v mnoha. situacích. Pampeliškový kořen totiž spolehlivě odstraňuje z těla odpadní látky, podporuje činnost ledvin,jater, tok žluče a tím i podstatně zlepšuje trávení. Tím však výčet jeho léčivých schopností zdaleka nekončí. Kořen pampelišky ocení i diabetici pro jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Kořen disponuje také protizánětlivými účinky, snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak.

Posiluje pohybový aparát

Kořen pampelišky totiž obsahuje látky, které brání degeneraci kloubů chrupavek a posilují celý pohybový aparát těla. Podzemní část pampelišky se používá také v lidovém léčitelství nejen proti zánětu žaludku, ledvinovým kamenům, nemocem ledvin a močových cest. Používá se i proti obávané rakovině. Látky obsažené v tomto kořeni totiž dokáží prokazatelně zabít rakovinné buňky, aniž by uškodily zdravým buňkám. Připravte si vynikající salát Z pameplišky byste si měli nasbírat i listy, a to těsně před tím, než bylinka vykvete. Ty můžete sníst jen tak, nebo si z nich udělat zdravý salát. Jsou totiž doslova nabité vitamíny a dalšími cennými látkami. A navíc, skvěle pročistí játra.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden