Můj kousek štěstí

Naše nejkrásnější parky a zahrady

Příroda májová, kvetoucí a voňavá... Nenechte si ujít tu krásu v zámeckých zahradách.

Jaro je krátké a je škoda neužít si krásy naší země, když vypadá jako zářící hvězda. Kde najdete ta nejkrásnější kvetoucí zákoutí, kde potěšíte nejen oči, ale i svůj čich?

Jako v Holandsku?

Toužili jste se podívat na tulipány do Nizozemska a nevyšlo vám to?

Zajděte se podívat do zámeckého parku v Lednici.

Červené, žluté, růžové nebo bílé.

Tady se pokocháte tisíci různobarevných tulipánů. Jejich sbírka v lednickém parku je ohromující. Také areál zámeckého parku a zahrady v Buchlovicích stojí za to!

Patří k nejvýznamnějším v Čechách a na Moravě. V parku vás čekají zejména sbírky rododendronů, také však kbelíkových dekoračních rostlin a výjimečná je světová sbírka fuchsií.

Dalším dobrým tipem je Kroměříž, město arcibiskupů. Zdejší slavná Květná zahrada, známá též jako Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla na celém světě. Její fantastické prostředí je často využíváno k výstavám, koncertům a různým slavnostem.

Zkuste snídani v trávě

Na zámku v Novém Městě nad Metují a v jeho nádherné zahradě, upravené podle architekta Dušana Jurkoviče, strávíte klidně celý jarní den. Horní část zahrady, v těsné blízkosti zámku, je rozčleněna terasami s květinovými záhony a dřevěnými plůtky.

Přístup k ní vyřešil Jurkovič dřevěným přemostěním ve stylu lidové architektury Valašska. Také nedaleký zámek v Litomyšli je obklopený částečně francouzskou zahradou, částečně anglickým parkem.

Stále větší oblibě se tu u místních i turistů těší snídaně v trávě, je to místní hit. Největší atrakcí tu jsou ovšem Klášterní zahrady, které jsou poměrně novodobé, zato si tu přijde na své každý – i děti.

A oblíbeným cílem jarních výletů je také Opočno se svým zámkem a anglickým parkem, ve kterém najdete letohrádek a palmový skleník. Parkem protéká Zlatý potok.

Pivoňková louka

Také Praha vám nabídne mnoho tipů na kvetoucí nádheru. V Botanické zahradě vás omámí nejen vzhledem, ale hlavně vůní rozlehlá Pivoňková louka, obdivovat tu ale můžete i pestrobarevné tulipány a narcisy.

Poněkud utajenou, ovšem jednu z nejkrásnějších barokních zahrad, najdete na svahu Petřína. Říká se jí Vrtbovská zahrada. Bývala nejkrásnější svého druhu na sever od Alp.

Neprohloupíte také, když vyrazíte do Stromovky posedět na břehu některého z mnoha zdejších rybníčků, nebo se vydejte do Grébovky na příjemnou májovou procházku.

Pohádkovou přírodu objevíte též pár kilometrů od hranic hlavního města – je jím Průhonický zámecký park, ve kterém byla natočena řada pohádek. Sem se vydejte rozhodně koncem května, když kvetou rododendrony. Vyrazit můžete i na nedaleké Konopiště.

Z vinice okrasná zahrada

K načerpání energie využijte park v Děčíně. Zámek na skále je známou dominantou města nad soutokem Labe s Ploučnicí. Růžová zahrada na severní zámecké terase se sala terrenou, glorietem a hezkým výhledem na město vás určitě nadchne.

Proslavila se svou největší a nejkrásnější sbírkou růží v habsburské monarchii. Na jižní straně zámeckého svahu byly kdysi vinice. Nakonec tu ale zvítězila také okrasná zahrada.

Pokud jste velcí romantici, dopřejte si procházku ve dvou zámeckým parkem v Duchcově, kde slavný milovník Giacomo Casanova nasadil křídla svým myšlenkám jako místní knihovník. Osu zahrady tvořila kdysi alej u Knížecí zahrady a atmosféru dotvářely rybníčky. Dodnes se bohužel zachoval pouze Sfingový rybník s plastikami.

Blatná a Terčino údolí

Naprostý prim hraje Český Krumlov. V plném květu tu jsou nyní tulipány, macešky a další jarní květiny, ovšem největším klenotem se později stanou kvetoucí růže.

Zahradu lze projít po terasách tzv. Štěpnice, Letní jízdárnou, lemovanou kulisami vzrostlých lip, nebo to můžete vzít po Horní zahradě s hudebním pavilonem, rokokovým letohrádkem Bellarie a zámeckým rybníkem.

Není divu, že se tento zámecký park stal inspirací pro jiné. Už za Petra Voka z Rožmberka vznikla podobná zahrada v Třeboni, na které je znát, že se její tvůrci zhlédli v zahradě českokrumlovského zámku.

Z dalších parků vás v tento čas potěší ten v Hluboké nad Vltavou, kde si můžete projít i naučnou stezku. A nebo zavítejte na zámek Blatná, obehnaný vodním živlem a nádhernou přírodou či zkuste slavné Terčino údolí s vodopádem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden