Můj kousek štěstí

Nastražte uši, to může bolet

Neléčený zánět nejen bolí, ale může způsobit i poškození sluchu.

Co dělat, když nás začnou bolet uši? Příčiny i léčba bývají různé. Rozhodně se ale nevyplácí je podceňovat.

S ušima opatrně

Bolest uší může souviset se zuby, páteří, průvanem či změnou tlaku, například v letadle. Tam sáhněte po žvýkačce nebo bonbonu, případně zkuste několikrát naprázdno polknout.

Pomůžete to uvolnění tlaku. Na vině může být i poranění, například při nesprávném čištění vatovými tyčinkami. Při tom může dojít i k ucpání zvukovodu mazem a následné infekci.

Grapefruitový olejíček přinese úlevu.

Když dojde k zánětu

Zánět středního ucha může postihnout kohokoli v jakémkoli věku. Obvykle souvisí s rýmou, kdy se infekce z horních cest dýchacích přenese do středouší.

První známkou je bolest v uchu při žvýkání, dotyku nebo když si zataháte za boltec. Rozvinutý zánět se pak projevuje ostrou bolestí v uchu, zarudnutou kůží i zvýšenou teplotou, někdy je doprovázen výtokem z uší nebo nateklými uzlinami.

Kde hledat úlevu

Okamžitou úlevu od bolesti může poskytnout přikládání studeného látkového obkladu zakrytého suchým ručníkem. Zkusit můžete i nahřátý látkový kapesník, do kterého vložíte stroužek česneku, rozkrojenou cibuli nebo nastrouhanou syrovou bramboru.

V počátečních fázích lze zkusit také bylinné tinktury, např. z lichořeřišnice či česneku. Dobrý je i olej z grapefruitových semínek, který můžete použít na výtěr ucha i nosu. Pokud se zánět rozvine, navštivte lékaře, který vám nejčastěji předepíše antibiotické kapky.

Od propichování bubínku se v současné době už spíše upouští. Po prodělání zánětu se nějakou dobu vyhýbejte potápění ve vodě a nepohybujte se ani v prašném prostředí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden