Můj čas na kafíčko

Naučte se říkat NE!

Většina z nás snadněji dokáže říct ANO než NE. Umět něco nebo někoho odmítnout, je chce hodně náročný trénink. Jak s tímhle neumětelstvím skoncovat?

Tři stupně odmítání

Kolikrát denně nedokážete odolat pokušení v podobě jídla či slev v obchodě a neřeknete NE, přestože to tak vnitřně cítíte? Takže je nutné začít u sebe. Znamená to vždy se zeptat sama sebe: Opravdu to chci? Nebo ne? A když ne, tak prostě NE! Druhý stupeň je naučit se říkat NE cizím lidem.

Když chcete 15 deka šunky, tak se nebojte říct, že 20 už je rozhodně moc! Nejhůře se ale slůvko NE říká našim nejbližším: dětem, partnerovi a přátelům. Na ně zaměřte trénink.

Žádné Možná či Snad

Nemusíte všem vycházet vstříc za cenu vlastního popření. Důležité je vědět, jestli to, oč jste žádaná, chcete, nebo ne. Neříkejte žádné MOŽNÁ, či SNAD, pokud už vnitřně víte, ale je vám to hloupé říct narovinu.

Přímá odpověď šetří čas i energii oběma stranám. Říci jasné ANO i jasné NE, pevným hlasem a laskavým pohledem, je skutečně umění. Laskavé NE lze opakováním nacvičit. Vám to posílí sebevědomí a v druhých lidech zase mínění, že jednáte fér.

Řekněte Ne láskyplně

Vždy jasně řekněte, co cítíte, případně že potřebujete čas na rozmyšlenou. Pokud však už vnitřně víte, nemlžte. Je potřeba ubezpečit druhého, že neodmítáte jeho jako člověka, ale jen jeho prosbu. Bojíte se, že svým rozhodnutím NE zkomplikujete druhému život?

Máte strach, že vás druhý taky odmítne, že vám to oplatí? Uvědomte si, že nejste zodpovědná za druhé. Když budete spokojena se svými rozhodnutími, dosáhnete i pozoruhodného klidu a harmonie v duši. A to je úplně nejvíc.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden