Moje chvilka pohody

Nebaví se se mnou. To ticho mě ničí!

S manželem jsme svoji už třicet let. Nebyli jsme taková ta klasická láska, co hory přenáší. Vždy u nás měl přednost rozum a vždy jsme si dobře rozuměli. A teď si najednou nemáme co říci.

S Vráťou to láska na první pohled rozhodně nebyla. Roky jsme se znali a kamarádili. Jak jsme spolu trávili hodně času, přetavilo se naše přátelství v pevný vztah. Já rozumím jemu, on rozumí mně.

Ve smutných chvílích mě umí rozesmát, v těžkých chvílích zase podržet. Věděla jsem, že to je muž, na kterého se mohu spolehnout a který zůstane mým partnerem až do konce života.

Bez doteků

Sex v našem vztahu nebyl nikdy nějak důležitý. Milování nám stačilo občas. Bylo fajn, ale žádný ohňostroj. K tomu, aby se nám narodila úžasná dcera to stačilo. Po pár letech se ale i jednotýdenní záležitost stala záležitostí ojedinělou.

To se ale děje i ve vztazích, kde bylo milování zpočátku velmi bouřlivé, a tak mě to příliš netrápilo. Koneckonců, je to možná chyba nás obou. On není ten, který by se po mě večer vrhl, když má chuť, a já se také zdráhám. Dotyk je něco, čím neplýtváme, a v posledních měsících už se nedotýkáme v podstatě vůbec.

Cítila jsem se sama

Problém je v tom, že po odchodu dcery z domova jsem začala cítit prázdnotu. A začal mi chybět i ten dotek. Nebo alespoň lehké pohlazení. Sedíme vedle sebe na sedačce, on v jednom rohu, já v druhém, sledujeme film, ale že by mě vzal kolem ramen nebo mi pohladil ruku, to nehrozí. A tak jsem se tedy pokusila sama.

Při sledování filmu jsem se k němu a vzala ho za ruku. Během minuty se vyvlékl a sáhnul si pro pití. Skleničku už pro jistotu z ruky nedal. Další večer jsem se pokusila zase, tentokrát sáhl po mističce s oříšky a situace se opakovala!

A opět jsme jen tak seděli vedle sebe. Přišlo mi, že je mu vysloveně nepříjemné se mne dotýkat. Vím, že náš vztah byl vždy především o komunikaci a vždy jsme spolu rádi mluvili. Jenže ani to v poslední době někdy nefunguje.

Vyvedl mě z míry

A tak jsem se rozhodla si s ním promluvit. „Josefe, v poslední době se cítím hrozně sama. Stalo se něco? Vím, že nám není dvacet a že se nemusíme milovat každý týden v jiné místnosti.

Ale žijeme už vedle sebe jako dva cizinci. Potřebuji cítit, že mě máš rád a stojíš o mě,“ pronesla jsem zoufalou řeč. „Copak už pro tebe nejsem vůbec atraktivní? Nebo se mě snad štítíš? Manžel byl mými slovy evidentně zaskočen, ale nakonec stejně diskuzi ukončil tím, že v tom nevidí problém.

Ujistil mě, že mě má rád, a přece jen už nejsme nejmladší.  „Náš vztah je přeci i o jiných věcech,“ shrnul a já zůstala jako opařená. Můj pocit zoufalství jen zesílil. Sice uznal, že bývá v poslední době dost unavený, ale tento stav netrvá pár týdnů, ale několik měsíců. Co teď?

Zkusila jsem fintu

Nejsem typ ženy, která by dokázala podvádět. Vždy jsem byla manželovi věrná i když už jsem měla párkrát namále. Nemuselo by jít nutně o sex, ale zkrátka o to pohlazení. Co bych za to dala, cítit se zase žádaná.

Nakonec jsem se rozhodla zkusit poslední věc, která mě napadla. Rozhodla jsem se, že s manželem několik dní nepromluvím. Jelikož stále něco rozebíráme, změnu poznal hned.

Nechala jsem ho den vytěkat, i když se ptal, jestli se něco děje. Druhý den už byl vysloveně nervózní, a tak jsem pronesla: „Vidíš, jak tobě chybí moje slova a odpovědi, mně chybí tvůj dotyk.“ A zabralo to!

Přiznal osobní problémy

Ten večer jsme si sedli a začali celou věc rozebírat znovu od začátku. Řekla jsem mu, co mi vadí a chybí. „Víš, Ireno, mám už delší dobu problémy v zaměstnání a nechtěl jsem tě tím zatěžovat,“ přiznal nakonec.

Spíš v legraci jsem nadhodila manželskou poradnu a on hned souhlasil! Zůstala jsem v úžasu. V tu chvíli mi došlo, že pokud mi kývl na psycholožku, budou jeho problémy vážné, a přesto mi o nich neřekl!

Jak se zdá, nejde jen o absenci doteků, ale především o obnovení důvěry. Asi nás čeká ještě dlouhá cesta, ale udělali jsme první krok, a to mě dělá klidnější. Věřím, že když jsme se dokázali vždy domluvit, zvládneme to zase. Jen spolu musíme mluvit!

Irena P. (63), Jablonec nad Nisou

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden