Nebezpečí na cestách číhá hlavně na talíři

Zhruba polovinu cestovatelů do exotických zemí postihne tzv. cestovatelský průjem. Důvodem bývá infekce, přechod na nezvyklou stravu nebo nevhodné nápoje.

Začátek je náhlý, objeví se pět i více vodnatých stolic denně s „kručením“ v břiše, nevolnost, zvracení, křeče, zvýšená teplota, slabost. Nejčastější příčinou je bakteriální či virová infekce.

Lehčí potíže

Zažívací potíže ve většině případů odezní do týdne. Při léčbě lehčích průjmů obvykle postačí dostatečné zavodnění organismu a dieta. Jeden až dva dny jíme pouze potraviny, které neobsahují pevné složky – například kuřecí vývar, pijeme sladký černý čaj nebo čaj ze sušených listů maliníku či ostružiníku.

Další dny zařadíme nedráždivé potraviny se zklidňujícími účinky – banány, rýži, jablečné nebo mrkvové pyré, toasty. Vhodné je také podávání probiotik – doplňků stravy, které obsahují zdraví prospěšné bakterie.

Vlastní prostředky

U středně těžkých průjmů podáváme protiprůjmové léky. Při úporném průjmu a zvracení je třeba ihned doplnit tělesné tekutiny a soli. Nemáme-li směs rehydratačního roztoku, kterou koupíme v lékárně, s sebou, připravíme si vlastní: 1 litr převařené vody, 8 čajových lžiček cukru, 1 čajová lžička soli a šťáva ze dvou pomerančů nebo grapefruitů.

Pokud nemocný nereaguje na léčbu, má vysoké horečky, intenzivní křeče, nebo krev či hnis ve stolici, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

reklama
reklama