Moje chvilka pohody

Nebezpečné ledvinové kameny

Nejběžnějším onemocněním ledvin, které nejen dokáže značně znepříjemnit, ale dokonce i ohrozit život, je urolitiáza neboli ledvinové kameny.

Ledvinové kameny se vám můžou udělat, když přijímáte málo tekutin. Tělo pak produkuje moč s vyšší koncentrací minerálních látek a odpadních produktů, z nichž se mohou tvořit krystaly a z nich kameny. Ty zraňují sliznici, takže krvácí, nebo mohou ucpat močové cesty, což obvykle vede ke vzniku infekce, zánětu ledvin a v nejhorším případě k jejich selhání.

Co pomáhá?

Denně piijte nejméně 2 litry vody a minerálek. Tekutiny pomohou naředit moč, a tím výrazně snížit riziko vzniku urolitiázy. Přírodní minerálky by měly mít nižší až střední obsah minerálů. Vhodný je také pomerančový džus.

Naprosto nevhodné zato jsou kolové nápoje a nápoje s obsahem cukru. Nedoporučuje se ani pití piva vzhledem k vysokému přísunu energie, a tím zvýšenému vylučování kyseliny močové v moči. Důležitá je i správná strava.

Jíst byste měli hodně zeleniny a jídlo musí obsahovat hodně vlákniny, přiměřené množství vápníku, ale omezený příjmem živočišných bílkovin a soli.

Pryč s nimi

Způsobů jak kameny odstranit je několik. Ty do velikosti 2 cm se mohou rozdrtit rázovou vlnou. Zbytky pak odcházejí přirozenou cestou ven.Tato metoda se provádí bez narkózy, po zákroku, který trvá asi 60 minut a nebolí, žádnou jizvu nemáte. Bohužel není vhodný pro pacienty s vážnými deformitami páteře, pro velmi obézní lidi, nebo jsou-li kameny odolné vůči drcení rázovou vlnou.

Větší kameny se odstraňují operací v narkóze. Přes kůži na boku se do ledviny zavede nástroj, který kámen rozdrtí a jemná drť se odsaje ven. Trvá to necelou hodinu, jizva má 1 cm a v nemocnici si poležíte 5 dní. V celkové narkóze se provádí také zákrok, při němž se přes močovou trubici do močového měchýře a dále do močovodu nebo vývodného systému zavede operační nástroj a kámen se vcelku nebo po částech vytáhne ven. Během několika dní po operaci jdete domů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden