Moje chvilka pohody

Nebuďte stydlivá

Když máte někde vystoupit na veřejnosti potíte se, červenáte se, koktáte a klepete se. Je to vaše noční můra.

Bojíte se i začít hovor s cizím člověkem. Někdy máte hrůzu z toho, že ze sebe snad nevydáte kloudné slovo a že vaši nervozitu rychle odhalí. Je to stresující a pro váš život i značně omezující. Nejste v tom však sami. Je mnoho lidí se stejnými potížemi. Naštěstí s trémou a stydlivostí se dá pracovat.

Rozeberte si to

Zkuste se zamyslet, kdy nastává ten moment, kdy začnete nervóznět. Co vám nejvíc vadí? Poznejte svůj strach a postavte se mu čelem. Začněte se úmyslně vystavovat situacím, které vás děsí.

Tedy kontaktu s lidmi. Všechno je o zvyku. Nebojte se příště na poradě vzít si slovo nebo se klidně mezi přáteli pusťte to vyprávění vtipů. Na poprvé to bude horor. Podruhé už si budete jistější a pomalými kroky budete postupovat dál.

Posilujte sebevědomí

To, v čem jste špatní až moc dobře víte. Nyní na sobě hledejte to dobré. Pochvalte se, nebojte se být víc sebevědomí. Co se vám na vás líbí? Co je vaší nejsilnější stránkou? Čeho si na vás vaše okolí cení? Vnímejte svoje přednosti, myslete na ně. Předejdete tak trapným momentům při kontaktu s lidmi.

Hlavně dýchejte

Když i přes veškerou snahu nastane problém ve společnosti, použijte jednoduchou techniku. Dýchejte. Nadechujte se do břicha a soustřeďte se na samotný proces dýchání. Přestanete vnímat, co se děje kolem vás a zklidníte se. A hlavně se s nikým neporovnávejte. Ať se oni projevují, jak chtějí. Vy se soustřeďte na sebe.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden