Můj kousek štěstí

Nečekaná sebevražda maminky a manžela poznamenaly krutě její život

V rodinách se většinou stejná tragédie nestává dvakrát. Neplatí to bohužel v případě zpěvačky Marcely Březinové (55). Z nejasných důvodů a naprosto nečekaně se její maminka před léty rozhodla ukončit svůj život. Oběsila se. Po létech stejným způsobem odešel z tohoto světa i její manžel.

Opustí-li vás navždy někdo blízký bez rozloučení a bez zjevného důvodu, zemře něco i ve vás a až do konce života si nepřestanete klást otázky, proč se to stalo a co bylo tou poslední pověstnou kapkou. Každá odpověď navždy zůstane jen domněnkou, kterou občas nahradí jiná, ale dobrat se pravdy již není možné.

Blues pro havrana

Snad každý si prožil ve svém životě něco, na co by nejraději zapomněl. Když Marcele Březinové zemřela maminka, nemohla se dlouho s touto událostí vyrovnat. Ještě velice dlouho ji provázely děsivé vzpomínky. Po létech se ze smutků vyzpívala písní Blues pro havrana, kterou zpívá z úcty k mamince dodnes. V písni mimo jiné zaznívá: Na hřbitov bez tůjí světlo shůry padá, havrani repují, co teď dál…Věřila, že jí již nic tak strašného nemůže potkat. Nikoho by nenapadlo, natož ji samotnou, jak velmi se plete. S létem roku 2011 přišlo něco, co se ani ve zlém snu nedá vymyslet. Do starých pomalu se hojících ran ji bylo přisypáno soli. Její manžel, hudební skladatel, producent a režisér Zdeněk Švarc (†57) se totiž v té době rozhodl ukončit svůj život. Jakoby to už sama o sobě nebyla tragédie dost krutá, rozhodl se zabít stejným způsobem, jako to kdysi udělala maminka zpěvačky. I on se oběsil.

Marcela Brezinova a manzel Zdenek Svarc_l40

Hledání důvodů – proč?

Manželství sice procházelo krizí, ale smrt manžela byla nejen pro Marcelu Březinovou, ale i pro celou její rodinu, ranou z čistého nebe. Když se dozvěděli, že si milovaný muž a táta dnes již dospělých dětí, Vandy a Honzy, vzal život, byli v šoku. „Nevím, co se stalo,“ svěřila se tehdy rozrušená zpěvačka s tím, že její muž byl sice v poslední době naštvaný, ale nezdálo se, že by to bylo něco vážného. „Kdo v dnešní době není občas naštvaný,“ položila si zdrcená Březinová otázku. Podle zdroje ze zpěvaččina blízkého okolí procházelo manželství slavného páru zhruba rok vážnou krizí. Za vším měly být údajně dluhy a finanční nejistota, které později měla vést k častým hádkám. V té době se u Švarce projevily jisté zdravotní potíže, kvůli nimž mu lékaři zakázali pít alkohol a doporučili zdravější životní styl.

Kombinace finančních problémů, častějších sporů na domácí i pracovní půdě a v neposlední řadě podlomené zdraví, mohly dovést zničeného muže k myšlence na sebevraždu, která by ho zbavila veškerých potíží. Ve slabé chvilce tak nejspíš dospěl k unáhlenému pocitu a udělal ten krok, který už nešel vzít zpět. Jeho chování nenapovídalo, tak tragickému konci jeho života. Jednoho dne se však Zdeněk Švarc nevrátil z obchodní schůzky domů. O pár dnů bylo nalezené v Roztockém háji v pražském Suchdole tělo oběšeného muže. Záhy se ukázalo, že jde o hledaného skladatele, manžela Marcely Březinové.

O tragédii se dočetla na internetu

Zdrcující informaci, že její muž, kterého opravdu milovala, již nežije, se zpěvačka dozvěděla zřejmě tím nejhorším možným způsobem – z internetu! Zpráva, že Zdeněk Švarc zemřel, se tam objevila dříve, než byla informována rodina. Vzhledem k tomu, že pátrání policie nepřineslo žádné výsledky, a proto, že Švarc nezanechal dopis na rozloučenou, zůstala celá řada otázek navždy nezodpovězena. Nikdo totiž dodnes přesně neví, co ho k tak strašnému činu vedlo. Dnes se zpěvačka nijak netají tím, že tragédie takových rozměrů nelze jenom tak vymazat z hlavy a jít dál. Musíte mít důvod! Marcele Březinové daly sílu její děti a nutnost se o ně postarat. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden