Můj kousek štěstí

Nechci mít za snachu línou intelektuálku!

Když nám ji syn poprvé přivedl domů, do oka mi nepadla. Doma má binec a do prachu by se dalo malovat. Hlavně že si buduje kariéru!

Doufala jsem, že si náš Venca vybere nějakou holku z naší vesnice. Nejvíce se mi líbila Jiřina. A i ona po něm pokukovala, než si našla Tondu z Vejprt. Venca si ale přivedl domů doktorku kost a kůže, která neuměla ani knedlíky.

Samozřejmě jsem nedala nic najevo, ve skrytu duše jsem ale doufala, že jim vztah nevydrží. Za rok však byla svatba a za další rok se narodila vnučka Pepička. Vnučce je dnes tři a půl a já trpím.

Synova žena je totiž na domácí práce líná a vysloveně špindíra. Dokud byli jen sami dva, snažila jsem se to nevnímat, ale co mají dítě, před tím už nedokážu zavírat oči. Občas se neudržím a něco řeknu.

Vnučka ve špíně

Syn bývá od rána do večera v práci, ona je doma s dítětem. Všude se válí poházené prádlo, v koupelně na zemi, v obýváku a v kuchyni přes opěradla, nádobí jsem u ní neviděla umyté nikdy. Do prachu na nábytku bych mohla malovat. Je to prostě děs a v tom je ta malá.

Hraje si na měsíc nevytřené podlaze plné fleků a drobků, koupe ji ve vaně, kterou snad myje jen na Vánoce. Nerozumím tomu, že to takhle snese a nevadí jí to. Ze začátku, když byla malá ještě novorozeně, jsem se nabízela, že pomůžu.

Umyla jsem třeba nádobí, koupelnu, vytřela. Ale snaše to vadilo, tvářila se nevraživě, tak jsem toho radši nechala.Naposledy jsme se opravdu hodně pohádaly. Ohlásila jsem se na návštěvu a opět byla usazena do příšerného nepořádku.

Řekla jsem jí, že by se měla aspoň nyní před Vánoci vzchopit, udržet byt v přijatelné čistotě snad není takový problém. Snacha se nafoukla, že je to snad její věc. Kdyby prý měla lejno uprostřed obýváku, tak mně do toho nic není. A jestli se mi to nelíbí, tak k nim chodit nemusím.

Nebudou veselé

Urazila jsem se a odešla. Od té doby jsme spolu nemluvily. Na moje narozeniny nepřijeli, jen syn mi tehdy poslal strohou esemesku s přáním všeho nejlepšího.

S manželem jsme se rozhodli, že se vnucovat nebudeme, ale je nám líto, že zřejmě neuvidíme vnučku, jak slaví třetí narozeniny, a možná ani na Vánoce ne. Možná jsem měla přece jen mlčet...

Dana (59), Zlín

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden