Moje sladké tajemství

Nechte se ohromit zázračnými účinky cibule

Věděli jste, že zdánlivě obyčejná cibule je generacemi ověřený lék na mnoho nepříjemných neduhů? Navíc není drahá, je jí stále dostatek a při dobrém uskladnění vám doma vydrží i několik měsíců.

Pokud se vám nelíbí, že se neustále potýkáte s bolestí v krku, rýmou a dusivým kašlem, pochutnejte si každý den na cibuli. To, co dělá z cibule bojovníka s mnoha nepříjemnými infekcemi, je allicin. Ten funguje jako silné přírodní antibiotikum.

Cibule zvyšuje imunitu

Má totiž antibakteriální i protiplísňové účinky. A není to jediná prospěšná látka, která se v cibuli nachází. Tato zelenina obsahuje také velké množství vitaminu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu.

Dále se v ní nachází vitaminy řady B. B1 příznivě působí na nervovou soustavu a paměť, B2 je důležitý pro zdravou pokožku, vlasy a nehty a vitamin B3 snižuje hladinu cholesterolu. Dále zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech.

Také účinně snižuje hladinu cukru v krvi a při kašli usnadňuje vykašlávání hlenu. Vyzkoušejte léčivý čaj Rovněž pročišťuje močové cesty a u žen podporuje správnou činnost pohlavního ústrojí. Také dezinfikuje plíce, stimuluje činnost srdce a oběhového systému.

Abyste i vy mohli vyzkoušet blahodárné účinky cibule, nabízíme vám pár jednoduchých, ale přesto velmi účinných tipů. Můžete si třeba uvařit cibulový čaj. Ten připravíte tak, že dvě oloupané a pokrájené cibule dáte do půllitrového hrnku a po okraj zalijete vroucí vodou.

Pak necháte 10–15 minut louhovat. Po scezení můžete osladit cukrem nebo medem. Sirup z cibule a lipového květu Pokud vás trápí kašel, můžete si vyrobit účinný cibulový sirup. Stačí, když 1 cibuli a 1 jablko nakrájíte na kostky, přidáte 5 kostek cukru a 0,8 l vody a vaříte 15 minut.

Potom na dalších 15 minut odstavíte, přidáte 1/2 citronu bez kůry a bílé hořké slupky, špetku tymiánu, 1 lžíci medu a hrst lipového květu. Znovu necháte přejít varem. Po čtvrt hodině teprve scedíte. Pak slijete do lahvičky, kterou budete uchovávat nejlépe v lednici.

Při obtížích užívejte několikrát denně 1 lžičku takto připraveného sirupu, kterou hned nezapíjejte..

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden