Můj kousek štěstí

Nehty jako zrcadlo vašeho zdraví

Drobné skvrnky, prohlubně, třepení nebo změny barvy jsou nejenom vady na kráse. Vzhled vašich nehtů vás může dříve než jiné příznaky upozornit na některé zdravotní problémy nebo dokonce onemocnění. Podívejte se, co mohou jednotlivé změny znamenat.

Od růžové po namodralou

Zdravý nehet má světle růžovou barvu, v místě lůžka bývá světlejší bělavá část. V případě, že je celá plocha nehtu hodně světlá, máte pravděpodobně málo vitaminů. Zároveň jde také o projev stárnutí nebo nedostatku červených krvinek. Zažloutlé oblasti pod nehtem, které mohou zasahovat různě hluboko mohou být příznakem plísňového onemocnění, nazelenalá barva ukazuje na bakteriální infekci. Namodralý odstín se objevuje, když jsou prsty nedostatečně prokrvené, což se stává v případě srdečních a oběhových potíží a plicních onemocněních. Problémy s játry se zase projevují hodně světlými až bílými nehty s tmavými skvrnami.V případě, že se pod nehtem objeví tmavá skvrna nebo pruh, je nutné navštívit lékaře, protože by mohlo jít o melanom.

Zeslabení a ztluštění

Nehty, které jsou ztluštělé, nebo se dokonce oddělují se od lůžka jsou nejspíš napadeny plísní. Ztenčení, zvýšená lomivost a třepení poukazují na problémy se štítnou žlázou. Samotné lámání a třepení mívá méně závažnou příčinu. Většinou je důsledkem vysušení nehtů, třeba čisticími prostředky nebo používáním příliš agresivního odlakovače. V takovém případě pomohou promašťují olejové koupele a zábaly a speciální krémy na nehty. Praskliny a rozštěpení způsobuje strava chudá na některé vitaminy a minerální látky. To se dá vyřešit potravinovými doplňky.

Rýhování důlky

Lehké vertikální rýhy jsou normální. Příliš výrazné podélné rýhování se objevuje při nedostatku železa, který je u žen poměrně častý. I tady pomohou potravinové doplňky. Méně často jde o příznak onemocnění kloubů. Příčné prohlubně přes celý nehet svědčí o velké zátěži organismu, třeba onemocnění nebo hodně stresujícím období. Drobnými prohlubněmi se projevuje nedostatek zinku a problémy s imunitním systémem.

Neobvyklý tvar

Hodně vypouklé paličkovité nehty ve spojení s jakoby oteklými prsty nehtů mívají lidé trpící vážnými dýchacími problémy. Může se ale jednat i o příznak onemocnění jater, crohnovy nemoci nebo nespecifického zánětu střev. Lžičkovitě prohnuté nehty jsou důsledkem špatného hospodaření se železem, nedostatečné funkce štítné žlázy nebo srdečních onemocnění.

Záděry a zarůstání

Pokud vás trápí tyto obtíže, je většinou na vině psychika nebo nesprávná péče. Lidé, kteří jsou pod tlakem, trpí depresí nebo velkou nervozitou si často i nevědomě „oštipují“ kůžičky kolem nehtů, koušou si nehty nebo je, ve snaze se těmto problémům vyhnout, příliš zkracují. To má za následek vznik záděr, v horších případech mohou příliš krátké nehty i zarůstat. Jediným řešením je najít způsob, jak se zklidnit. Pomoc může třeba jóga, autogenní trénink nebo uklidňující přípravky na bázi bylin.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden