Moje šťastná hvězda

Nejčastější mýty o cukrovce

Cukrovka se řadí mezi nejčastější choroby. Špatné stravovací návyky, málo pohybu a  alkohol, to je přímá cesta k cukrovce 2. typu.


Bohužel začátky nemoci často vůbec nepoznáte, plíží se pomalu a nebolí. A i když je to tak důležité téma, a to nejen u nás, ale po celém světě, existuje řada mýtů a nepravd, kterými se řada lidí dnes ještě řídí.


Mýty a fakta


Traduje se například, že cukrovka je nakažlivá. To je naprostá hloupost, jelikož je to autoimunitní onemocnění a nemůže se přenášet. Cukrovka znamená píchat si do konce života injekce.


Další mýtus. Záleží, o jaký typ nemoci se jedná. U prvního typu je tato informace pravdivá, ale u rozšířenějšího druhého typu stačí často úprava životosprávy.


Traduje se také, že inzulin je návykový jako droga. Ani to není pravda! Inzulin není droga, ale hormon, který tělo potřebuje ke správnému fungování. Cukrovka trápí jen důchodce.  Tak tohle je opravdu velký omyl!


Nebojte se cukru


Může se objevit již v dětství. Posledním, nejrozšířenějším nesmyslem je výrok, že když nejím sladké, nemohu mít cukrovku. Nemoc souvisí s jídlem jako takovým.


Takže jestliže nejíte čokoládu, ale holdujete uzeninám, smaženým jídlům a k tomu se málo hýbete, může cukrovka postihnout i vás.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden