Můj čas na kafíčko

Nejčastější nesmysly o vašich vlasech

Říká se, že vlasy jsou korunou ženské krásy. Rozhodně ale není jednoduché se o ně starat tak, aby vypadaly vždy dobře, a hlavně byly zdravé. Zvlášť když se na dané téma šíří tolik nepravd.

Také máte pocit, že čím častěji vlasy češete, tím lépe děláte? Tak ode dneška budete vědět, že to vůbec není pravda. Důležité je si uvědomit, že nečešete jen vlasy, ale i pokožku hlavy! Ta může být nesprávnou manipulací s hřebenem poškozována.

Proto je žádoucí česání omezit jen na dobu, kdy už máte kštici tak rozevlátou, že vám dělá ostudu. V opačném případě nechte kadeře žít svým životem.

Pravidelné stříhání konečků vlasů je základem pro jejich zdravý růst.

Reklama klame

Stejně tak nevěřte sloganům, které slibují zázračné zacelení roztřepených konečků. Jde o naprostý nesmysl. Jestli nechcete, aby se vám vlasy třepily, systematicky je zastřihávejte každých 6 až 8 týdnů.

Na jejich dobrou kondičku má vliv i pravidelná péče, denně konečky pečlivě rozčešte, snížíte tak riziko zacuchání. Hodně také pomůže, když se aspoň na čas vzdáte fénování, kulmování či narovnávání kadeří žehličkou.

Olej zachránce?

Přestože maskou z kvalitního přírodního oleje nejspíš nic nepokazíte, zázraky si od toho neslibujte. Některé suroviny, jako je třeba avokádový či kokosový olej, nepronikají hluboko do vlasu, proto ho vyživí jen zčásti.

Navíc taková olejová kúra po sobě zanechá vlasy mastné a lepkavé. Kadeřníci doporučují nepoužívat olej samotný, ale jen jako přísadu vlasových produktů. Oleje umí kadeře změkčit, samy o sobě jim však neposkytnou žádoucí péči.

Častější mytí vlasů také snižuje riziko kožních problémů.

Zapomeňte na denní mytí

S mastnou hlavou nechce mezi lidi chodit žádná z nás. Pokud ale patříte mezi ty, kterým se vlasy a pokožka mastí nadměrně, denní mytí vás dotyčného problému nezbaví. Šampon pokožku hlavy vysuší a spíš podráždí.

Proto není divu, že začne produkovat ještě víc mazu než dřív. Chcete-li alespoň částečně zabránit rychlému maštění vlasů, zkuste je místo kondicionéru spláchnout jablečným octem. K mytí vlasů se ale váže ještě jeden mýtus.

Najdou se tací, kteří věří tomu, že když si vlasy budete umývat pouze sporadicky, napomůžete jim k rychlejšímu růstu. Je tomu ale přesně naopak! U nemytých vlasů se může stát, že se vlasová folikula (tkáň, z níž vlas vyrůstá) ucpe a znemožní jeho další vývoj. Naopak pravidelné mytí vlasů jejich růstu prospívá.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden