Moje sladké tajemství

Nejkrásnější běžkařské tratě

Letošní lyžařská sezóna je velmi zvláštní, jelikož kvůli všem možným vládním nařízením mění pravidla fungování skiareálů. Pořád je ale možné si užít na běžkách a kromě toho, že budete na čerstvém vzduchu, se ještě brzy dostanete do dobré fyzické kondice.

Krkonoše - Jistota sněhu a mnoha pamětihodností v okolí

Začneme stálicí mezi českými pohořími a to Krkonošemi. Právě tady máte prakticky jistotu, že pokud přijede, bude tu sníh. V Krkonoších a jeho podhůří je upravováno při optimálních sněhových podmínkách asi 600 km běžeckých tratích.

Pokud s běžkami třeba teprve začínáte, můžete zvolit trasu Přes Rovinku, která měří 14 km a je nenáročná. Začíná na Horních Mísečkách a vede přes Rovinka na Křížovky. Pokud už jste zkušenější, zkuste třeba trasu Z Martinského údolí na Smědavu.

Sice se jedná o podobně dlouhý úsek, jako ten Přes Rovinku, ale je tu výrazně náročnější stoupání. Celým pohořím, od Harrachova až do Žacléře prochází páteřní, 71 km dlouhá Krkonošská magistrála.

Šumava - Uchvátí vás rozmanitá krajina

Běžkařský výlet po šumavských pláních patří mezi milovníky lyží k naprosté klasice. Je tu k nalezení bohatá síť tratí, které jsou poctivě upravované a především perfektně značené, tedy si tu s orientací poradí i ti největší zmatkáři. Leckdy je to ale vykoupeno nepříjemnou daní - bývá tu přelidněno.

Vybrat si tu ale můžete ze široké škály tras a to od těch nejkratších a nejsnadnějších po ty nejsložitější. Hodně vyhledávaná je například okruh z Modravy, jenž měří 26 km a okruh míří do centrální a nejvyšší části hor, do čtyřúhelníku mezi Modravou, Pramenem Vltavy, Kvildou a Horskou Kvildou. Zajímavá je rovněž Šumavská magistrála, jenž propojuje Šumavu od Železné Rudy k Lipnu.

Javorníky - Můžete na lyžích pendlovat mezi Českém a Slovenskem

Javorníky se rozkládají na česko-slovenském pomezí mezi Čadcou a Horní Lidčí. Zatímco lesnatá část Javorníků, jenž se rozkládá na Moravě, tvoří nejjižnější část Beskyd, na Slovenské straně se dostaneme do nádherné chráněné krajinné oblasti Kysuce, kde je mnoho vyhlídkových míst.

Po hřebech tohoto pohoří vede mezinárodní běžkařská trasa, která se nazývá Beskydsko-Javornická lyžařská magistrála a představuje takřka šedesát kilometrů udržovaných stop. Na samotném hřebenu Javorníků vede trasa, která je dlouhá šestnáct kilometrů, kratší se nachází pod názvem Papajské sedlo a má pět kilometrů.

Krušné hory - Bohatá hornická minulost

Krušnohorská lyžařská magistrála představuje jednu z nejkrásnějších dálkových tras u nás. Udržovaná trať spojuje Boží Dar s Bublavou, vede zhruba podél hranice s Německem a měří 41 kilometrů. Zvláštností tu je bohatá hornická minulost, která je spjata především v pohraničím. Připomínají ji kříže u cest nebo osamocené chalupy.

Osamělost tohoto kraje převládá dodnes, a proto se tu vyplatí vyrazit na běžky všem, kteří mají rádi klid a minimum lidí. Zajímavý je třeba okruh z Perninku nebo Božího Daru, který má asi 35 kilometrů, případně okruh Přebuz - Špičák, který je dlouhý asi 10 kilometrů.

Orlické hory - Famózní výhled z rozhledny na Šerlichu

Pohoří Orlické hory vystupují nad okolí táhlým, více než padesát kilometrů dlouhým hřebenem, na který se díky vysoko položeným silničním sedlům Šerlich a Mezivrší můžete poměrně snadno dopravit. Nejvyšší část hor protkávají široké cesty s upravovanými stopami a s dalekými výhledy do Čech, na Moravu i na polskou stranu.

Ideální je na nástup do běžkařské stopy Šerlich, ze kterého vede trasa dlouhá asi 27 kilometrů do Rokytnice nad Jizerou. Kratší trasa, končící tak v Rokytnici, pak začíná v Mezivrší a vede přes Panské pole (vojenská tvrz Hanička).Hodně atraktivní je i samotný Šerlich, kde je nově postavená rozhledna.

Z ní můžete pozorovat polské Gory Bystrzyckie, Králický Sněžník a na severu potom Krkonoše nebo polské Gory Stolowe s typickou siluetou plochých vrcholů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden