Můj kousek štěstí

Nejkrásnější ostrovy Jadranu

Budete z nich nadšeni! Najdete tu krásné pláže i památky, ale hlavně větší klid.

Pokud se chystáte letos do Chorvatska a tradiční místa na pobřeží vás už nebaví, zkuste prozkoumat některý z tisíce ostrovů v Jaderském moři.

Brač má nejkrásnější pláž

Je to třetí největší jadranský ostrov. Jeho největší perlou je pláž Zlatni rat (Zlatý mys). Nachází se u městečka Bol a je považovaná za nejkrásnější z celého Jadranu. Velkou výhodou ostrova Brač je, že je nejblíže k pevnině. Můžete se sem vydávat na výlety.

Brač je proslulý těžbou bílého kamene u městečka Pučišča. Kámen je to tak výjimečný, že tvoří i základ Bílého domu ve Washingtonu. Jaké památky vás tu čekají? Nad obcí Murvica je Dračí jeskyně, která sloužila jako klášter. Osada Škrip ukrývá zase dva sarkofágy z dob Římanů, za které by se nemusela stydět velká muzea. A

za návštěvu stojí také lom nad obcí Splitská, kde je ve skále vytesána postava Herkula. Nezapomeňte se zastavit v některé z pastýřských kolib. Mají tu vynikající sýr, ryby a jehněčí maso a zapít to můžete rakijí či bolským plavcem, což je vyhlášené místní víno.

Hvarské Benátky

Je známý jako ostrov slunce, levandule, vynikajících vín a bohaté historie. Hvar má desítky osamělých zátok, kde můžete strávit dovolenou jako Robinson, ale i rušná letoviska, která nabízejí úžasné vyžití od rána až do noci.

Na tomto ostrově musíte určitě vidět nejstarší osadu ostrova Stari Grad. Dnes to je přístav a hlavní spojení s pevninou. Nejběžnějším způsobem, jak se dostat do města Stari Grad, je trajekt ze Splitu.

Pokud milujete historii, pak musíte spatřit pevnost Spanjola a hned po ní katedrálu svatého Štěpána. Pevnost, která kdysi chránila před tureckými útoky, vám nabídne nádherný výhled na město Hvar a na okolní ostrovy. Dobrým tipem je také návštěva osady Vrboska , které se říká „Hvarské Benátky“, protože má kanály a mosty podobné Benátkám.

Největší romantika

Příroda ostrova Vis je téměř neporušená. Je to díky mnohaletému zákazu vstupu turistů. Vis patří ke skutečným perlám jižního Jadranu. Pobřeží tvoří malebné zátoky, které jsou lemovány průzračným mořem, ostrůvky a především vás tu čekají nádherné pláže pro romantickou dovolenou.

Na ostrově se nachází pouze 11 osad a dvě malá městečka – Vis a Komiža s moc pěknou architekturou. Toužíte-li po soukromí, zajeďte si autem či vodním taxi na některou z pláží mimo tato města.

Je pravděpodobné, že zde budete úplně sami. Jen vy, váš protějšek, šumící moře, skály, oblázky, slunce a božský klid.

Moře kolem ostrova Vis je učiněným rájem také pro potápěče. Pod hladinou tu čekají staré vraky dávno potopených lodí a pestrobarevná podmořská fauna i flóra. Na ostrov Vis se dostanete trajektem či na člunu ze Splitu.

Jeskyně a vinohrady

Je společně s ostrovem Cres největším z chorvatských ostrovů. Pro turisty má Krk nejlepší dostupnost díky své nejsevernější poloze a také díky mostu, který ho spojuje s pevninou. Na severu ostrova si můžete připadat jako doma na jižní Moravě. U městečka Vrbnik je velké množství vinohradů, což dokresluje dojem z krajiny.

To městečko Baška na jihu je úplně jiné, nachází se mezi horami a krajina připomíná Makarskou riviéru. Právě zde je největší množství turistů a z velké části českých. Ve vedrech se tu můžete ochladit v jeskyni Biserujka, kolem níž vede parádní turistická stezka.

Pláže na ostrově se pyšní čistou vodou. Ostrovu dává výjimečnost také odrůda vína Žlahtina, která se nikde jinde na světě nepěstuje. A vyhlášenou vinařskou oblastí je právě městečko Vrbnik. Atrakcí je i vrak lodi Peltastis u obce Šilo.

Nejznámější ze všech

Je to nejpopulárnější ostrov Chorvatska. Pobřeží Korčuly je plné zátok a pláží, které jsou dobře dostupné autem nebo lodí. Mezi nejznámější patří Pupnatska luka, písečná pláž Pržina v Lumbardě a pláž Sv. Nikola přímo ve městě Korčula. Pokud tu v létě budete, nenechte si ujít národní taškařici v podobě šermířského představení Moreška, které se hraje celé léto.

A pokud se začnete nudit, udělejte si výlet na malý ostrůvek Badija. U něho můžete zakotvit a v klidu si užívat slunce, moře a přírody. Badija je neobydlená, nachází se na ní pouze klášter, podle kterého dostal ostrov jméno. Třešničkou na dortu bude víno. Ochutnejte Pošip, Rukavac, Grk nebo Plavac mali – nemůžete si vybrat špatně.

A pokud se snad nemůžete rozhodnout pro určitý ostrov, můžete zkusit kololoď. Co to je? Týdenní cesta lodí i na kole po jednotlivých ostrovech Jadranu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden