Moje sladké tajemství

Nejkrásnější skanzeny v České republice

Pokud  vás zajímá, jak lidé žili v minulosti, není nic jednoduššího než si udělat výlet na některý ze skanzenů. Právě tam máte ideální možnost seznámit se s rekonstrukcí společenského života z minulých století.

Valašské muzeum v přírodě

Rožnov pod Radhoštěm - Největší a nejstarší skanzen ve Střední Evropě

Když se řekne skanzen, právě Rožnov pod Radhoštěm se asi vybaví většině z nás. A není divu, když se jedná o ten vůbec největší a nejstarší ve střední Evropě. Skanzen byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích , Dřevěním městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno více než 100 památkových objektů.

Vůbec nejvýraznějším rysem současné dění v muzeu je velké úsilí o oživení zapomenutých tradičních technik, obyčejů i o rekonstrukci společenského života. Vůbec nejstarším a nejnavštěvovanějším areálem Valašského muzea v přírodě.

V době hlavní sezóny zde probíhají každý víkend folklorní a řemeslné programy (pokud tedy nejsou koronavirová opatření). Nejmladším areálem je Mlýnská dolina , Valašská dolina pak zase tím vůbec nejrozsáhlejším.

Šrámkův statek

Piletice (Hradec Králové) - Pozoruhodná pavlač

Statek je památkově chráněným souborem původní lidové architektury a disponuje vzácnými druhy dřeva. Jeho součástí je ve zdejším prostředí ojedinělé dvoupatrové roubené obytné stavení s pozoruhodnou pavlačí z roku 1802.

Skanzen je tvořen z roubené obytné budovy, roubené stodoly, kamenné brány a hospodářské budovy. Jedná se o jednu z mála zachovaných staveb lidové kultury v Královehradeckém kraji.

Ve skanzenu se za normálního stavu konají folklorní akce, a pro turisty je otevřené stylová hospůdka. V objektu je také budova Městské knihovny. Do Piletic se nejlépe dostanete z Hradce Králové a linkou MHD č. 13.

Skanzen Stará ves

Chomutov - Místo, kde ožívají zapomenuté zvyky

Skanzen Stará Ves je součástí podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Za jeho návštěvu neplatíte ani o korunu navíc, jelikož je součástí vstupenky do samotného zooparku. Pokud se pro návštěvu rozhodnete, pak se dozvíte, jak zde dříve žili lidé, jaká řemesla je živila, nebo o pěstovali na svých zahradách.

Skanzen odděluje od frekventované silnice I/13  mezi Chomutovem a Mostem les. Při pohledu z návrší s větrným mlýnem to působí, jako kdyby nad malebnou vesničkou trčely nedaleké paneláky.

Je to místo, kde ožívá ta skutečná historie. Ať už jde o vystavené exponáty, nebo jednotlivé stavby, je to hodně dbán důraz na to, aby opravdu působil autenticky. Za běžného stavu je možné také na skanzenu přespat a umocnit tak zážitek z tohoto místa.

Skanzen Strážnice

Strážnice (Veselý nad Moravou) - Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy

Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy je ukázkou lidového stavitelství jednotlivých oblastí Slovácka. Skanzen je tedy z tohoto důvodu rozdělen do areálů, které představují jednotlivé regiony.

Vůbec první snahy o vybudování národopisného muzea na jihovýchodní Moravě se objevily na počátku 20. století. Teprve v roce 1973 se začalo s výstavbou muzea ve Strážnici.

Letos tomu je rovných čtyřicet let, co jsou zpřístupněny veřejnosti areály Moravských Kopanic, luhačovického Zálesí, Horňácka, technických vodních staveb, areál lučního hospodářství a vinohradnický areál. V terénu je tu umístěno na 64 objektů. Expozice seznamují návštěvníka se způsobem života a bydlení lidu jak v horských oblastech Slovácka, tak v úrodné části Pomoraví.

Muzeum lidových staveb

Kouřim - Unikátní národopisné pořady

Muzeum shromažďuje stavitelské památky z území střední, severních a východních Čech. Nabízí tak krásné srovnání různých regionálních typů lidové architektury mezi 17. a 19. století. Areál zahrnuje hned čtrnáct objektů s mnoha hodnotnými interiéry a několik drobnějších památek.

Mezi exponáty najdete i takovou raritu, jakou je například vzácná polygonální stodola z Durdic z roku 1684. Atmosféra skanzenu, jenž leží v krásném prostředí ovocného sadu, se neustále obměňuje v návaznosti na cyklus ročních období a příslušných lidových obyčejů.

Skanzen je rovněž vyhlášený unikátními národopisnými pořady, které prezentují nej významnější tradiční svátky v působivé historické podobě. K výletu láká i město Kouřim jako takové a to konkrétně například kostel sv. Štěpána s unikátní středověkou kryptou sv. Kateřiny a zvonicí s obrácenými zvony.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden