Můj kousek štěstí

Nejkrásnější zámecké zahrady

Slunce už krásně hřeje, všechno kvete a nad tím vším se vznáší zpěv ptáků.

I červen  je měsícem, kdy se můžete kochat rozkvetlými parky. Vydejte se na procházku do jejich romantických zákoutí v blízkosti našich zámků.

Zákoutí a jeskyně

Jižní Čechy jsou zámeckými parky přímo protkány. Krásný park, který se rozkládá kolem zámku Hluboká nad Vltavou patří k nejcennějším. Dolní a Horní zahrady najdete v bezprostřední blízkosti zámku a parčík na návrší vám poskytne překrásné výhledy na rozsáhlou krajinu pod zámkem.

Od poloviny dubna tohoto roku je v zámeckém parku otevřena nová naučná stezka, která stojí za návštěvu. Místem radostného dovádění posledních Rožmberků býval zámek Kratochvíle, a to včetně jeho rozsáhlé zámecké zahrady, kde uvidíte labutě, pávy či příkop s ovečkami.

Překrásný zámecký park musí mít samozřejmě i Český Krumlov, najdete v něm i mnohá zajímavá zákoutí a překvapení, jakým je rokokový letohrádek Bellaria nebo umělá jeskyně – grotta. Také vodní zámek Blatná nedaleko Strakonic má krásný anglický park se stádem daňků.

Rododendrony právě teď!

Pohádková příroda pouze pár kilometrů od hlavního města – to je Průhonický zámecký park, v němž byla natočena řada pohádek. Je to jeden z největších krajinářských parků v Evropě. Je ideální pro relaxaci i romantickou procházku. Za návštěvu park rozhodně stojí koncem května, když kvetou rododendrony.

Můžete se sem ale vypravit v kterémkoli ročním období a vždy se budete moci zdejší přírodou kochat. Také zámecký park na Konopišti patří k nejkrásnějším u nás. Jeho součástí je rybník, růžová zahrada se skleníkem, obora a bažantnice.

Nachází se tu několik naučných stezek a obůrka s lesní zvěří poblíž známé restaurace Stará myslivna. Nabídnout krásnou procházku vám ale může i Trojský zámek v Praze. Čeká vás tu terasovitá zahrada italského typu s fontánami a terakotovými vázami.

Snídaně v trávě

Klidná místa k odpočinku nabízejí zámecké zahrady v Litomyšli, které obklopují zámek ze tří stran. Najdete tu francouzskou zahradu i přírodní anglický park. Francouzská zahrada vám poskytne výhled na chrám Nalezení sv. Kříže, a dá se z ní vstoupit na arkády zámku nebo do tajuplného Zámeckého sklepení.

V zámecké zahradě je možné si také udělat snídani v trávě nebo využít lehátka a odpočinout si. Moc pěknou procházku prožijete, pokud vyrazíte na cestu kolem překrásného zámku Nové Hrady. Parkem prochází naučná stezka Buquoyská krajina.

Do parku můžete vejít kdykoli, vstupní místa najdete po obvodu celé plochy. Je tu nenáročný terén, dá se tu tedy procházet i s kočárkem nebo s invalidním vozíkem. A park patřící k zámku v Kostelci nad Orlicí patří též k nejcennějším parkům tohoto regionu, najdete zde okrasné rostliny i mnoho druhů ptactva.

Zahrada pro Japonečku

Zámek Kynžvart je obklopen rozsáhlým anglickým parkem. Se svou rozlohou patří k největším v Čechách. Jeho kouzlo dotváří několik rybníků, kaple, vyhlídkový altánek v čínském stylu, Slavičí alej, i řada plastik a cizokrajných dřevin.

Jeden z nejkrásnějších parků najdete také ve Valči. Zdobí jej nádherné postavy z řecké mytologie, terakotové sochy a honosná zahradní architektura. Méně známý je zámek Poběžovice poblíž Domažlic.

Jeho dominantou je japonská kamenná zahrada. Připomíná slavnou japonskou hraběnku Mitsuko, která žila na zdejším zámku. Byla to údajně jediná tehdy žijící Japonka v Evropě.

Tuto zahradu tvoří dvacet velkých kamenů, součástí jsou různé menší kamínky a nejmenší oblázky. Zahrada byla pojmenovaná Coudenhove-Kalergi Zen neboli Zahrada míru.

Kouzelné oázy klidu

Asi nejkrásnějším zámeckým parkem jižní Moravy je ten v Lednici, který je součástí Lednicko-valtického areálu. Na zámku si můžete vybrat hned ze čtyř prohlídkových tras zámku, jimiž můžete procházku zámeckým parkem zpestřit.

Nádherná je i Podzámecká zahrada v Kroměříři. Ta je romantickým parkem přímo stvořeným k oddechu v přírodě. Její scenérie udivují bohatou sítí vodních kanálů a rybníčků, množstvím romantických staveb, také však zookoutkem.

Pod hradem Buchlov najdete zámek Buchlovice, který má též rozsáhlý park. Najdete v něm sbírky rododendronů a kbelíkových dekoračních rostlin. Součástí areálu je také záchranná stanice, kde se snaží o uzdravení zraněných zvířat a o jejich vypuštění zpátky do volné přírody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden