Můj čas na kafíčko

Nejlákavější naučné stezky - Česko

Jaro už pomalu klepe na dveře a počasí venku láká k procházkám a poznávání přírody či památek okolo nás. Zajímavé jsou v našich končinách určitě naučné stezky. Které jsou vůbec ty nejlákavější?

Atraktivní naučnou stezkou je Zemská brána, což je nejkrásnější úsek Divoké Orlice, nacházející se v Orlických horách. Pomyslnou vstupní branou je kamenný most s obloukem na začátku údolí. U něj začíná naučná stezka, která je dlouhá 3 km a má síť 22 zastávek.

Na nenáročné trase, vhodné nejenom pro méně zdatné, ale i pro děti, se dozvíte něco o zdejší přírodě a také o minulosti hor spjaté s působením člověka. Na naučné stezce narazíte mimo jiné na prostranství, kde dříve stával empírový zámeček Lusthaus, který v roce 1936 vyhořel.

Uvidíte také stěnu, která ukrývá malou jeskyni. Vstupné se tu neplatí a cesta vám zabere asi dvě hodiny času. Na Třeboňsku se nachází naučná stezka okolo rybníku Svět, která vás provede historií rybníkařství a lázeňství, rovněž také lidovou architekturou a přírodním společenstvem dotyčné oblasti.

Stezka začíná u hotelu Bohemia-Regent, který se nachází na okraji parku lázní Aurora v Třeboni a končí na hrázi rybníka Svět u Šustova pomínku.

Stezka je určena pouze pro pěší a po cestě potkáte 16 zastávek včetně odpočinkových míst, kde můžete za příjemných okolností posvačit. Přírodně nejzajímavější je rašeliniště Vimperky, rybníček Dolní Zlatník či samotný rybník Svět.

Válečná historie

Krásnou naučnou stezku, převážně vedenou po dřevěném chodníku, si užijete v Karlovarském kraji. Je dlouhá 2,3 km a vede kolem Kladského rybníka po okraji národní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Po obvodu jsou umístěna odpočívadla, vyhlídková místa a také interaktivní prvky.

V Pardubickém kraji si zase užijí milovníci historie, neboť je tu naučná stezka Králíky. Ta propojuje Velké náměstí v Králíkách s Muzeem opevnění – dělostřeleckou tvrzí Hůrka. Skutečnou raritu zmiňované naučné stezky představují protibetonové střely Röchling.

Krásy Moravy

Pozoruhodné stezky jsou i na Moravě. Krásná je třeba mandloňová turistická stezka, kterou najdete v Hustopečích na jih od Brna. Nejkrásnější procházky tu jsou v březnu a dubnu, kdy se sad s mandloněmi pod výhlídkovou věží promění v nekonečnou záplavu růžových kvítků.

V Brně se nachází naučná stezka Hády, zahrnující 18 panelů s texty a fotografiemi, které vám podají vyklad ke zdejší úchvatné přírodě. Na stezku lze nastoupit u rozcestí Velká Klajdovka – hájovna.

Javořinská naučná stezka

Tato stezka je vlastně takovou cestou za pralesem a úžasnými výhledy. Začíná u vlakového nádraží ve Velké nad Veličkou a pokračuje po modré turistické značce do obce Javorník. Odtud vede zelená značka do Filipovského údolí a dále je tu zpěvněná cesta až na hranici se Slovenskem na Kubíkův vrch.

Porosty tu mají charakter pralesa a určitě vás překvapí svou výškou, šířkou kmenů a také netradičními tvary. Les nepotřeboval téměř 200 let jakýkoli zásah člověka a celá rezervace se ponechává přirozenému vývoji. Celkově trasa měří 23 kilometrů a je tu hned 14 panelů. Trasa je pouze pro pěší.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden